Portretten mme. De Soomer, dhr. J. van Nijnatten

Gemeentearchief
HOME  |  Vroege Goese fotografen  |  Soomer, F.F. de (1888-1969)  |  Portretten mme. De Soomer, dhr. J. van Nijnatten

Portretten mme. De Soomer, dhr. J. van Nijnatten

Van de heer J. van Nijnatten ontvingen wij in bruikleen ter scanning twee portretten die fotograaf F.F.de Soomer maakte van zijn echtgenote Anna Seraphina. 

Van mevrouw J. van Nijnatten ontvingen wij aanvullende informatie over haar. Zij werd in Goes altijd Madame De Soomer genoemd, was wellicht van adel. In ieder geval was zij altijd zeer stijlvol gekleed, droeg hoedjes met een voile en had altijd kanten handschoentjes in haar hand. Zij gaf 'soirees' in 'de salon' achter de winkel op de hoek van de Papegaaistraat en Lange Vorststraat. Daar kwamen dan de notabelen van Goes, de burgemeester en zijn vrouw, notarissen, artsen en bijvoorbeeld ook fotograaf J. Magielse.

De Soomer adoreerde zijn vrouw en portretteerde haar veelvuldig. De portretten plaatste hij in zijn etalage. Onderstaande scans zijn gemaakt van ingelijste foto's op groot formaat.

De foto's zijn afkomstig uit de nalatenschap van Nel Steendam-Weezepoel, een vriendin en collega van mevrouw Van Nijnatten. Nel Steendam had de portretten (evenals enkel schilderijen door De Soomer) geërfd had van een oudtante. Van haar komt ook de informatie over mme. De Soomer.  Het echtpaar De Soomer was in 1914 als Belgische vluchteling naar Goes gekomen en vond onderdak bij de familie Weezepoel, die een fietsenwinkel in de Wijngaardstraat had. Met geleend geld begon De Soomer een fotowinkel.