Rechterlijke archieven

Gemeentearchief
HOME  |  Archieven/collecties  |  Rechterlijke archieven

Rechterlijke archieven

Afbeelding van een akte

Overzegeling van rechtshandelingen van schepenen, 1478. Collectie Adrie Verburg.

 

Een deel van Rechterlijke Archieven Zeeuwse Eilanden (Raze) van Goes en Wolphaartsdijk is digitaal beschikbaar via Atlantis

(Bovenstaande database is in ontwikkeling en bevat nog diverse onvolkomenheden! Heeft u vragen of opmerkingen, stuurt u dan s.v.p. een mail aan gemeentearchief@goes.nl)


De archieven van de rechtbanken van de Zeeuwsche eilanden, 1456-1811 (1852)

In de provincie Zeeland zijn in 1879 de rechterlijke archieven van het tegenwoordige Zeeuws-Vlaanderen van vòòr 1795 en de rechterlijke archieven van het overige gedeelte van de tegenwoordige provincie Zeeland van vòòr 1811 naar Middelburg overgebracht.

Inmiddels heeft het Zeeuws archief in Middelburg de archieven van rechtbanken, weeskamers en notarissen van Goes, Kloetinge, ’s-Heer Hendrikskinderen, ’s-Heer Arendskerke, Kattendijke en Wolphaartsdijk laten overbrengen naar het gemeentearchief van Goes.

Van deze archieven (1456-1811) is een inventaris door L.W.A.M. Lasonder gemaakt. Deze inventaris bevat niet alleen de archieven van rechtbanken, maar ook van de weeskamers en notarissen in Zeeland met uitzondering van Zeeuws-Vlaanderen.

De archieven bevatten onder meer boedels, testamenten, akten van koop en verkoop, borgtochten, pachterszaken, processtukken, schepenakten, rollen van criminele zaken etc.

Per dorp en per stad wordt een korte inleiding gegeven.
 

Foto van de vierschaar, tegenwoordig trouwzaal in het stadhuis

De Vierschaar, tegenwoordig Trouwzaal, in het Stadhuis op de Grote Markt. De foto is uit 1920.