Receptenschriftje Goese bakker begin 19e eeuw

Gemeentearchief
HOME  |  Archieven/collecties  |  Recente aanwinsten  |  Receptenschriftje Goese bakker begin 19e eeuw

Receptenschriftje Goese bakker begin 19e eeuw

Het is maar een klein schriftje, 19 x 16 cm, dat een lange weg is gegaan voordat het in de handschriftenverzameling van het Gemeentearchief terechtkwam. Vermoedelijk dateert het, als we het  handschrift en het gebruikte papier bekijken, van de periode 1820-1850, maar het kan ook ouder zijn. Maar dat moet nader onderzoek nog uitwijzen.

De kaft van het schrift

 

Vrijwel zeker is het van de Goese bakker J. Verdonk. Veel weten we nog niet van de man, maar wel is bekend dat hij in 1871 brood aan het Gasthuis mocht leveren. Misschien dateert het schriftje van de periode dat hij bakkersleerling was.

 

 

Het staat vol met recepten voor allerlei lekkers. Het begint met verschillende soorten brood, zoals roggebrood, tarwebrood en “blank masteluine brood.” Daarna komen broodjes aan de beurt. “Fulle bant, geste broodjes en geraspe broodjes” passeren de revue. Met “boelingen anders genaamt Jikkemienen” zullen vermoedelijk bolussen zijn bedoeld. Talloze koekjes en beschuit zijn één voor één beschreven, teveel om op te noemen. En voor taarten draaide de bakker zijn hand ook niet om.

 

Het Gemeentearchief kreeg het schriftje ten geschenke van mevrouw Markusse te Goes, die het jaren geleden had gekregen van de dochter van de bakker.