Jan Israël Op de H.B.S. in Goes 1942 - 1948

Gemeentearchief
HOME  |  Rubrieken  |  Persoonlijk  |  Jan Israël Op de H.B.S. in Goes 1942 - 1948

Jan Israël Op de H.B.S. in Goes 1942 - 1948

Jan Israël, geboren in Driewegen, ging in Goes naar de H.B.S. In februari 2003 schreef hij zijn H.B.S.-memoires op. Hij was toen bijna 74 jaar. Onderaan de pagina kunt u deze downloaden.

 

Goese Lyceum, H.B.S.-klas 2B in schooljaar 1943 – 1944. Rechtsonder op de foto is Jan Israel.

 

De foto is genomen op 5 december 1943 met een speciale reden. De heer Van der Geest (leraar Duits van deze klas) was vanwege zijn aandeel in het Goese verzet opgepakt door de Duitse bezetter en geïnterneerd. Deze foto wilden zij sturen aan hun gevangengenomen leraar.

Het betreft hier de zogenaamde “leerlingen van buiten”. De leerlingen uit Goes zaten in de 2A-klas en de leerlingen uit de omliggende dorpen zaten in klas 2B. De leerlingen van het platteland waren vooral kinderen van de notabelen van het dorp, de gegoede middenstand en de boeren.

Opvallend is dat er toen nog geen Christelijk Lyceum voor Zeeland en geen Sint Willibrords-college in Goes waren, zodat leerlingen van alle gezindten Het Goese Lyceum bevolkten.

Mevrouw Bella van Oeveren - de Rijke (op de foto tweede rij linkerzijde) leverde de foto en bracht ook enkele correcties aan in de tekst van Jan Israël.

 

Bovenste rij v.l.n.r.: Dick Bom (Yerseke), Jan Rijk (Nieuwdorp), Adrie Nijssen (Kapelle), Piet Wolfert (Waarde), Kees Schippers (Kortgene), Lou Verbeek (’s-Gravenpolder), Piet Wisse (Waarde), Lau Nieboer (Waarde), Kees Wabeke (Krabbendijke), Wim Hirdes (Yerseke), dhr. van der Woude (leraar Nederlands).

Tweede rij v.l.n.r. in een gebogen lijn: Bella de Rijke (Yerseke),Annie Haringman (Colijnsplaat), Bram Hannewijk (Driewegen), Jopie van Dijke (Colijnsplaat), André van Burg (Waarde), Betsie de Ruiter (’s-Heer Arendskerke), Atty Griep (Heinkenszand), Jacques Wolse (Kortgene), Marten Klop (Kortgene).

Derde rij v.l.n.r. in een gebogen lijn: Wim de Koeijer (Yerseke), David Luteijn (Hansweert), Bram de Pagter (Krabbendijke), Gerard Braam (’s-Heer Abtskerke), Piet Busch (Borssele), Adri Noels (Colijnsplaat), Lenie Mol (Wolphaartsdijk), Jan Israël Driewegen).

Voorste rij v.l.n.r.: Marie de Beer (Kruiningen), Riki van Dijk (Wolphaartsdijk), Jo van Iwaarden (Kruiningen).

 

 

De teksten zijn aangeleverd en bewerkt door Adri Biersteker.

 

 

 

 

Te downloaden: