Onderzoek restauratiegeschiedenis Petruskerk 's-Heer Arendskerke - Scalda Bouwkunde

Gemeentearchief
HOME  |  Onderwijs  |  Mbo  |  Onderzoek restauratiegeschiedenis Petruskerk 's-Heer Arendskerke - Scalda Bouwkunde

Onderzoek restauratiegeschiedenis Petruskerk 's-Heer Arendskerke - Scalda Bouwkunde

Robin Goedegebure zoekt naar gegevens over restauraties van de kerk van 's-Heer Arendskerke. Het is voor een schoolopdracht. Robin zit in het examenjaar van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouwkunde - design aan Scalda in Vlissingen. 
 

Petruskerk 's-Heer Arendskerke. Foto M. Vanhommerig 2015
 

De opdracht, voor het vak Project, is om de restauratiegeschiedenis van een rijksmonument in de eigen omgeving te onderzoeken. Robin woont in 's-Heer Arendskerke. Hij zag dat de Petruskerk een rijksmonument is en het feit dat de kerk momenteel gerenoveerd wordt, maakte het voor hem extra interessant om deze te kiezen. 


Documenten

Stukken die hij bekijkt, zijn bijvoorbeeld begrotingen en de correspondentie van de gemeente 's-Heer Arendskerke in de periode 1953. Tot 1970, toen het opging in de gemeente Goes, was het dorp een zelfstandige gemeente, waartoe ook 's-Heer Hendrikskinderen behoorde.
 

Correspondentie gemeente 's-Heer Arendskerke


Over de toren is er een apart archief. Niet vreemd, want van oudsher zijn kerktorens van de gemeente en kerkgebouwen van de kerkelijke gemeente. 

 

Inventarisnummer 738, stukken over de toren


Literatuur

Daarnaast bekijkt hij literatuur over de kerk.
 


Presentatie voor de klas

Robin wil ook nog recentere stukken bestuderen, daarvoor moet hij bij de gemeentelijke afdeling Vergunningen & Handhaving zijn. De onderzoeksresultaten gaat hij verwerken in een powerpoint, die hij aan zijn klas zal presenteren.


 

September 2018