Rembrandtjaar / Gouden Eeuw

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Rembrandtjaar / Gouden Eeuw

Rembrandtjaar / Gouden Eeuw

In een huis aan de Magdalenastraat in Goes hing ooit een prachtige Rembrandt. We weten dat door een archiefstuk uit 1665.
 

'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.


Dat was tijdens het leven van Rembrandt (1606 - 1669), dus het zou kunnen dat de eigenaar Hieronymus van der Straten (of diens vader) het schilderij rechtstreeks van de grote schilder gekocht heeft. Lees erover op Zo Goes (Facebook). Tegenwoordig is het schilderij in Detroit. Lees over de opvolgende eigenaren op rkd.nl.


Ga ook met een VR-bril op zoek naar de Rembrandt in de Magdalenastraat!

Hoe zou het interieur van Magalenastraat 7 er uitgezien hebben in de zeventiende eeuw en waar zou Rembrandts schilderij 'Groetenisse van Maria aen Elisabeth' misschien gehangen hebben, tussen al die andere werken van bekende schilders? Tim van Zalm, student Scalda media design heeft er zijn afstudeerproject van gemaakt. Het project is 27 september gepresenteerd, lees erover op Zo Goes en in de Bevelandse Bode
Tijdens Veste Verlicht 3 t/m 6 oktober 2019 hebben veel mensen, vooral kinderen en tieners, al met de VR-bril op door Magdalenastraat 7 kunnen wandelen, op zoek naar de Rembrandt.
 Binnenkort bieden wij opnieuw die mogelijkheid.

Wilt u ook in virtual reality door het pand dwalen en het schilderij van Rembrandt zoeken? Dat kan van 4 t/m 31 december 2019 in het Stadskantoor bij de tentoonstelling 'Goes in de Gouden Eeuw'. Binnenkort maken wij bekend hoe u zich hiervoor kunt opgeven.


 

Zie ook het artikel van H. Uil over het huis aan de Magdalenastraat 7, 'Het huis De Oliphant te Goes' uit 1978 in Historisch Jaarboek Zuid- en Noord-Beveland via Tijdschriftenbank Zeeland.

In 2013 brandde het pand af.