Rembrandtjaar / Gouden Eeuw

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Rembrandtjaar / Gouden Eeuw

Rembrandtjaar / Gouden Eeuw

In een huis aan de Magdalenastraat in Goes hing ooit een prachtige Rembrandt. We weten dat door een archiefstuk uit 1665.
 

'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.


Dat was tijdens het leven van Rembrandt (1606 - 1669), dus het zou kunnen dat de eigenaar Hieronymus van der Straten (of diens vader) het schilderij rechtstreeks van de grote schilder gekocht heeft. Lees erover op Zo Goes (Facebook). Tegenwoordig is het schilderij in Detroit. Lees over de opvolgende eigenaren op rkd.nl.


Met een VR-bril op zoek naar de Rembrandt in de Magdalenastraat

Hoe zou het interieur van Magalenastraat 7 er uitgezien hebben in de zeventiende eeuw en waar zou Rembrandts 'Groetenisse van Maria aen Elisabeth' misschien gehangen hebben, tussen al die andere werken van bekende schilders? Een student van de Scalda-mediaopleiding heeft er zijn afstudeerproject van gemaakt. Dwaal in virtual reality door het pand en zoek de Rembrandt. Het project wordt begin oktober gepresenteerd.  


Goes in de Gouden Eeuw

Tijdens Veste Verlicht 3 t/m 6 oktober 2019, dat de Gouden Eeuw als inspiratie heeft, vertoont het Gemeentearchief beelden die een impressie geven van hoe Goes er tussen 1600 en 1700 uitzag. Wat is er bewaard gebleven?


 

Zie ook het artikel van H. Uil over het huis aan de Magdalenastraat 7, 'Het huis De Oliphant te Goes' uit 1978 in Historisch Jaarboek Zuid- en Noord-Beveland via Tijdschriftenbank Zeeland.

In 2013 brandde het pand af.