Gemeentearchief ontvangt aquarel Goese kaden

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws  |  Gemeentearchief ontvangt aquarel Goese kaden

Gemeentearchief ontvangt aquarel Goese kaden

Van mevrouw W. van Haren Noman-Lunsingh Scheurleer uit Hilversum ontving het Gemeentearchief een mooie aquarel van de Kleine en Grote Kade door Floris Scheurleer. Wethouder André van der Reest presenteerde het werk op 27 mei, op dezelfde plek als waar de kunstenaar ruim twee eeuwen geleden gestaan moet hebben.
 


 


 

Het schilderij is omstreeks 1790 gemaakt en geeft een beeld van hoe de Goese kaden er in die tijd uitzagen. Het belangrijkste dat opvalt, zijn de trapgevels (later vervangen zijn door lijstgevels) en de getijdenmolen links op de voorgrond.
 

Mevrouw Van Haren is een ver familielid (zesde generatie) van kunstenaar Floris Scheurleer (1770-1804). De schilder was ambtenaar bij het gewest Holland. Hoe het kwam dat hij dit werk in Goes maakte, is nog niet bekend.

Wethouder Van der Reest is blij met de nieuwe aanwinst. ‘We hebben in ons gemeentearchief al veel mooie documenten, waaronder ook kunstwerken staan. Met de aquarel breiden we onze collectie nog verder uit. Dit schilderij brengt prachtig in beeld hoe de Goese kaden er eind achttiende euw uitzagen. We zijn er trots op dat deze aquarel een plekje in ons gemeentearchief krijgt.