Nieuws

Gemeentearchief
HOME  |  Actueel  |  Nieuws

Nieuws

 • 75 jaar vrijheid en Slag om de Schelde

  Blijheid om de bevrijding, hoek Grote Markt en Sint Adriaanstraat Goes oktober 1944, foto Jo Vissers.

  Het Gemeentearchief houdt in het Stadskantoor van 4 oktober t/m 29 november de tentoonstelling '75 jaar vrijheid en Slag om de Schelde', over de Tweede Wereldoorlog op de Bevelanden en in het bijzonder de Slag om de Schelde, die de bevrijding van Zeeland en Nederland inluidde. 


   

 • Rembrandtjaar / Gouden Eeuw

  In een huis aan de Magdalenastraat in Goes hing ooit een prachtige Rembrandt. We weten dat door een archiefstuk uit 1665.
   

  'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
  Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.


  Dat was tijdens het leven van Rembrandt (1606 - 1669), dus het zou kunnen dat de eigenaar Hieronymus van der Straten (of diens vader) het schilderij rechtstreeks van de grote schilder gekocht heeft. Lees erover op Zo Goes (Facebook). Tegenwoordig is het schilderij in Detroit. Lees over de opvolgende eigenaren op rkd.nl.


  Met een VR-bril op zoek naar de Rembrandt in de Magdalenastraat

  Hoe zou het interieur van Magalenastraat 7 er uitgezien hebben in de zeventiende eeuw en waar zou Rembrandts 'Groetenisse van Maria aen Elisabeth' misschien gehangen hebben, tussen al die andere werken van bekende schilders? Een student van de Scalda-mediaopleiding heeft er zijn afstudeerproject van gemaakt. Dwaal in virtual reality door het pand en zoek de Rembrandt. Het project wordt binnenkort gepresenteerd.  


  Goes in de Gouden Eeuw

  Tijdens Veste Verlicht 3 t/m 6 oktober 2019, dat de Gouden Eeuw als inspiratie heeft, vertoont het Gemeentearchief beelden die een impressie geven van hoe Goes er tussen 1600 en 1700 uitzag. Wat is er bewaard gebleven?


   

 • Zoeken in onze archieven en collecties

  (Veel foto's uit onze collectie zijn vanwege de recente ontwikkelingen in het auteursrecht momenteel helaas niet online te bekijken. De beschrijvingen van deze foto's zijn nog wel beschikbaar. De foto's kunt u in onze studiezaal bekijken. Ook documenten die nog niet gedigitaliseerd zijn, kunt u hier inzien.)


   

 • Expositie 50 jaar Goese Polder

  Vanaf 28 september is deel 2 te zien van de expositie 'Goese Polder 50 jaar in beeld', met foto's uit de periode 2000 tot heden, uit onder meer de collectie van het Gemeentearchief.


   

 • Oud schrift lezen

  Op Wat staat daer, een website om zelf te oefenen met het lezen van oud schrift, is als 'paleopuzzel' een tekst uit de collectie van het Gemeentearchief Goes geplaatst. De tekst gaat over dokterskosten die door de kerk betaald worden: https://watstaatdaer.nl/forum/paleopuzzel-nr-60-dokterskosten-voor-rekening-van-de-kerk.


   

 • Blog over vondst 1664 rederijkersonderzoek

  In onze handschriftencollectie bevindt zich een omslag met aantekeningen van ab Utrecht Dresselhuis over de plaatselijke schutterijen en de rederijkers. Een van de notities gaat over een rekest van de rederijkers aan de magistraat.  >  lees meer

   

 • Studiezaal

  Studiezaal vrijdags gesloten


  Met ingang van 1 januari 2019 zijn de openingstijden van de studiezaal van het Gemeentearchief gewijzigd. Nieuwe openingstijden: maandag tot en met donderdag van 9:00-12:30 uur. Verder op afspraak: gemeentearchief@goes.nl of (0113) 249 783.


   

 • Exposities in het Stadskantoor