VV Kloetinge - Joop Quinten

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  VV Kloetinge - Joop Quinten

VV Kloetinge - Joop Quinten

Joop Quinten is clubarchivaris van VV Kloetinge. In oude PZC's zoekt hij naar de wedstrijduitslagen uit de periode 1931 tot 1970. Hij bladert liever oude kranten door dan dat hij in Krantenbank Zeeland zoekt.
 

Unitas

Hij werkt de kranten jaar voor jaar af. Dat doet hij in omgekeerd chronologische volgorde. De kranten uit 1931 zijn dan het laatste aan de beurt. In dat jaar werd Unitas opgericht. VV Kloetinge kwam daar in 1952 uit voort.Begin jaren tachtig is hij met het archiveringswerk begonnen. Eigenlijk eerder al, want al de oude clubbladen sinds 1965, het jaar waarin hij lid werd, had hij zelf bewaard. Hoe dat zo kwam? Hij was in contact geraakt met mensen die soortgelijke dingen voor andere clubs deden, met een jubileumboek bezig waren bijvoorbeeld. En het was al eerder gebleken, in 1971 bij het 40-jarig jubileum, dat VV Kloetinge maar weinig materiaal had.
 

Het allereerste 'klubblad' van de nieuwe vereniging VV Kloetinge. Later zou het 'Op de Korrel' gaan heten.


Daarom houdt hij zoveel mogelijk bij wat de voetbalclub doet en duikt hij tegelijk het verleden in. Het clubblad, dat zes keer per jaar verschijnt, heeft hij compleet. De oudste delen kreeg hij van een oud lid. Ook de samenstelling van alle besturen door de jaren heen heeft hij rond, en een overzicht van alle voetbaltrainers. Nu werkt hij aan een overzicht van de wedstrijduitslagen. En zo zit hij dan menig woensdagmorgen bij het Gemeentearchief PZC's door te bladeren. Op dit moment is hij bezig met seizoen '55/'56.


Krantenbank
 

Waarom oude kranten doorbladeren, waarom zoekt hij niet in krantenbankzeeland.nl? Dan moet hij te veel turen, zegt hij, en bovendien is hij niet zo handig met de computer. Hij bladert liever. Leuk daaraan vindt hij ook dat hij tegelijk ziet hoe Goes zich in de loop der jaren ontwikkelde. Daarnet zag hij iets over de oude veiling en over het beeld Ceres dat er in 1955 gekomen is. En verleden jaar kwam hij nog een artikel tegen over een oude buurman van zijn vrouw. Dat kopieert hij dan natuurlijk, leuk om naar die buurman te sturen.
 


Exposities

Toen hij aan de klus begon, was dat nog met Arjan Bot, de clubfotograaf. Samen dingen uitspitten, de wedstrijden bijhouden, foto's selecteren. En zo kwam het dat ze bij het 75-jarig jubileum in 2006 inmiddels wél een hoop materiaal hadden, genoeg om er een expositie van te kunnen samenstellen. Die was in het clubhuis.
 

Joop Quinten bij de expositie in het clubhuis

En bij het 80-jarig jubileum was de verzameling nog weer zo uitgebreid dat er een expositie in het Geesteshuis in zat. Ze hebben er de PZC mee gehaald. De foto die daarbij was afgedrukt, hangt nu ingelijst bij Joop Quinten in huis.
 

Joop Quinten (rechts) met Arjan Bot bij het museum-in-oprichting op de zolder van Arjan Bot


Noodlot

Hun ambitie ging nog verder. Het plan was een soort museum op te bouwen, bij Arjan op zolder. Ze ruimden de zolder op, bijna alles was klaar en toen sloeg het noodlot toe. Arjan Bot verongelukte op vakantie in Canada, tijdens het fotograferen. Het doet nog steeds pijn, ze waren zo'n goed team met elkaar. Hij heeft de spullen van zolder gehaald, bij een boer in de schuur opgeslagen en er een hele tijd niet meer naar omgekeken. Hij was niet meer gemotiveerd.
 

Uiteindelijk heeft hij de draad toch weer opgepakt. Broers van Arjan Bot en mensen van het bestuur hebben hem weten te overtuigen. Doe het dan ter nagedachtenis van Arjan, hadden ze gezegd. En zo ziet hij het nu. Hij is de spullen gaan ophalen en heeft ze thuis op zolder gezet. En na zijn pensioen twee jaar geleden heeft hij dan echt weer zijn schouders eronder gezet.  


Dominee

Unitas is, net als verschillende andere Kloetingse sportclubs, vanuit de kerk ontstaan. Zodat er op zaterdagen gesport kon worden, op zondag mocht dat niet. Dominee Joop Raams was de oprichter. Hij vertelt hoe hij aan een foto van de dominee kwam. Op een gegeven moment kwam een dochter van Tannie de Jonge van het vroegere Nieuwsblad De Bevelanden naar hem toe die vertelde dat ze een door haar moeder gemaakte foto van dominee Raams had. Hij was er stil van, zo blij was hij ermee. Hij heeft de foto laten uitvergroten en mooi laten inlijsten en die hangt nu prominent in het clubgebouw. 
 

Afbeelding overgenomen uit de presentatiegids van VV Kloetinge 2016


Ook in een artikel over de oprichting van de club in de presentatiegids van VV Kloetinge vorig jaar staat de foto afgedrukt. (Onderaan de pagina kunt u dit artikel bekijken.)Toen viel alles mooi samen. De kerk vierde het 800-jarig bestaan van de parochie en zij kwamen met een bijdrage over dominee Braams.


Haagse roots

Joop Quinten was veertien jaar toen hij met zijn ouders naar Goes kwam. Hij wou ook hier voetballen natuurlijk. Vanuit hun huis aan de Van Goghstraat keken ze op de Buys Ballotstraat en daar kende hij jongens die voetbalden. Zo kwam hij bij VV KLoetinge terecht. En hij is er gebleven. In Goes heeft hij ook vaak zijn werkkring gevonden. Hij was magazijnbeheerder bij een groothandel in levensmiddelen, Cok, later bij Massee, Van de Linde (nu Timesavers) en tenslotte bij Eversdijk (bakkerijgrondstoffen). Een intermezzo was er bij een bedijf in 's-Gravenzande, Beko.

Hij is geboren en opgegroeid in Den Haag. Pas is hij nog eens naar zijn oude huis, straat en school wezen kijken. Geen minuut spijt had hij ervan dat hij er weg is. Zijn oude wijk is aan twee kanten omsloten door torenflats. Hij was blij toen hij weer bij Holland Spoor was.

Verzamelen voor clubsToch laten zijn Haagse roots hem niet los. Samen met een oude stadsgenoot werkt hij ook nog aan de historie van zijn ouwe club daar. Hij verzamelt, ook weer uit kranten, en de stadgenoot verwerkt alles op een website, De Haagse Voetbalhistorie. Iets dergelijks doet hij met de Rotterdamse voetbalvereniging Xerxes, samen met een vriend uit Rotterdam. Ook is hij betrokken bij Voetbal Nederland, een website met alles over het amateurvoetbal in Nederland. Hij heeft contact met de maker, iemand uit Tjietskerk (Friesland). Quinten heeft voor die website bijvoorbeeld informatie over voetbaltrainers aangeleverd. Dan werkt hij ook nog samen met iemand uit Enschede, eigenlijk heeft hij in het hele land wel zo zijn contacten.


Boek

Wat gaat hij met het materiaal over VV Kloetinge doen? Hij zoekt eigenlijk iemand die er een mooi boek van kan maken, over de hoogtepunten van VV Kloetinge. Alle informatie kunnen ze bij hem ophalen. Veel verenigingen hebben de geschiedenis van hun club op de website staan. VV Kloetinge heeft wel een website, maar de geschiedenis van de club is er (nog) niet op te vinden.


Februari 2017