Stadhuis uit de steigers

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Stadhuis uit de steigers

Stadhuis uit de steigers

Een blik naar buiten vanuit de trouwzaal van het Stadhuis. Foto Chris Hannewijk


Het Stadhuis is weer in volle glorie, nu de steigers na een grootscheepse restauratie weggehaald zijn. Net op tijd voor de Kerst, zodat ook de kerstspiegelbollen weer achter de ramen flonkeren.
 


Grootscheepse restauratie
 

In april is Bouwbedrijf Van de Linde aan de grote klus begonnen. Wat is er allemaal gebeurd?
 Het slechte voegwerk en kapotte stenen zijn allereerst uitgehakt. Vooral aan de kant van de grote toren was dat slecht.
 


Omdat het stadhuis in meerdere fases is gebouwd en er verschillende stenen zijn gebruikt, was het zaak om de stenen en de kleur van het voegwerk zo goed mogelijk erbij te zoeken.
 


Verder zijn het loodwerk en de leien onder handen genomen. Op verschillende plaatsen waren leien kapot en de goten waren zo slecht dat het regelmatig lekte boven in het stadhuis. Het water wordt nu weer beter afgevoerd, er is meer afschot gemaakt, en het lood bestaat nu uit kleinere stukken, zodat er minder snel scheurvorming zal ontstaan door de werking van het lood. Aan de achterkant hangt een koperen goot te glimmen. Helaas alleen vanaf boven te zien.
 


Rondom is geschilderd, en zijn er stukken hout opnieuw ingeboet in de kozijnen. De muurplaat van de kleine toren was voor driekwart aan vervanging toe, en balkkoppen zijn aangeheeld. Het kleine koepeltje tussen de twee dakvlakken was er erg slecht aan toe. Grote delen zijn vernieuwd en er is een oplossing bedacht om het (condens)vocht aan de binnenkant naar buiten af te voeren.

 

Interieur


Aan de binnenkant van het stadhuis is zo op het eerste gezicht niet veel veranderd. Een nieuwe toiletgroep en keukenblokje, die voldoen aan de eisen van deze tijd, zijn geïnstalleerd. Aan de binnenzijde is geschilderd en gestuct.
 

Een nieuwe cv-leiding is aangelegd. Hopelijk gaat dit systeem beter werken dan het vorige verouderde systeem. Het elektra is vernieuwd, en er is een alarmsysteem en een brandmeldcentrale aangebracht. In het lunchcafe zijn achterzetramen geplaatst uit het oogpunt van duurzaamheid.
 


 


Het ophangsysteem van de grote luidklok is vernieuwd en er heeft onderhoud aan het carillon plaatsgevonden.


In janauri worden nog de laatste afrondende werkzaamheden gedaan, zoals het schilderwerk op de hogere verdiepingen en het repareren van het natuursteen van het bordes.


Door deze grondige restauratie kan het stadhuis er weer een hele poos tegenaan.

Foto's restauratie Niels van Leeuwen
Tekst op basis van teksten van Marijke Vanhommerig