Schaatsen van Massee & Zoon

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Schaatsen van Massee & Zoon

Schaatsen van Massee & Zoon


 

Max Vriesema van stichting IJsclub-Zeeland was op bezoek om te kijken wat er over Massee & Zoon te vinden was. En dan vooral iets over de schaatsen die het bedrijf (ook) maakte. De aanleiding was een schaats met inscriptie.


Schaatsmuseum

Vriesema heeft een verzameling schaatsen en van alles daaromheen. Op de website van de IJsclub is de verzameling te vinden. Daarnaast is hij bezig een klein schaatsmuseum in zijn huis in te richten. Vriesema is voorzitter van de stichting, die tot doel heeft een grote overdekte ijsbaan in Zeeland te realiseren.
 

Verkoper en producent

In een boek over de schaatssport in Nederland was Vriesema tegengekomen dat Massee een verkoper in schaatsen te Goes was. Maar in zijn bezit had hij een schaats waarin de bedrijfsnaam gegraveerd is. Dit wijst erop dat Massee niet alleen verkoper, maar ook de producent was.
 

De schaats met in het ijzer gegraveerd: Massee & Zoon Goes.


Handelsmaatschappij Massee deed in landbouwwerktuigen en gaandeweg werd het assortiment breder. Haarden, kachels, cv-installaties, koelkasten en wasmachines bijvoorbeeld.

Bij het Gemeentearchief berust een archiefje met rekeningen en een catalogus van het bedrijf. Schaatsen worden daarin niet specifiek genoemd helaas.
 


Maar toch ging hij niet met lege handen weg. Massee blijkt mooie briefhoofden te hebben gehad. Vriesema heeft er een aantal gefotografeerd, voor zijn museumpje. 


Bedrijfspanden

Het bedrijf heeft op verschillende plaatsen in de stad gezeten. In het Openluchtmuseum in Arnhem is de Landbouwwerktuigenloods te vinden van Wed. J.C. Massee & Zoon, zoals de zaak inmiddels heette. Dit pand stond aan de Frans den Hollanderlaan (vroeger Stationsweg).


De sloop is begonnen, 1982. In 1984 was het pand weer compleet opgebouwd in Arnhem. Foto J.M. Bitter-van Opstal.


Aan de Grote Markt hebben ze ook een pand gehad, aan de noordkant. Naderhand zat er 't Modehuis, later een gokhal en momenteel twee koffietentjes.


Het pand aan de Grote Markt in 1977, 't Modehuis. Foto C. Dekker.


Aan de Keizersdijk is het vroegere bedrijfsgebouw ook bewaard gebleven.
 

Het voormalige pand van Massee aan de Keizersdijk in 1994, waar toen restaurant Bon Vivant in zat. Foto Tannie de Jonge.


Tegenwoordig is restaurant De Smederij er gevestigd. Dat was een verrassing voor Vriesema, want daar werkt zijn dochter. Misschien werden de schaatsen daar wel gemaakt!


Mei 2018