Restauratietechniek - Bouwbedrijf Van de Linde

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Restauratietechniek - Bouwbedrijf Van de Linde

Restauratietechniek - Bouwbedrijf Van de Linde


Frank de Klerk van het Gemeentearchief hield in de secretariskamer van het Stadhuis op 26 november een inleiding over de geschiedenis van het Stadhuis voor vaklieden van Bouwbedrijf Van de Linde. In 2013 was hij ook betrokken bij een dergelijke cursusdag.


Architectuur en Restauratie
 

De inleiding op 26 november maakte deel uit van een cursusdag Architectuur & Restauratie, waar ook onderwerpen als steenconstructies en houtconstructies door bouwkundig adviesbureau Luteijn op het programma stonden. Verder kwamen het bouwkundig toezicht en de aanbestedingsprocedure aan de orde, deze onderwerpen werden door medewerkers van de gemeente Goes verzorgd.


Mooi timmerwerk
 

Bouwbedrijf Van de Linde voert de restauratie van het monumentale gebouw uit, die in april is begonnen en in januari wordt afgerond.

 

Het Stadhuis in november 2015


Johan Harthoorn, coördinator van de bedrijfsopleidingen van Van de Linde, is enthousiast over het karwei én over de opleidingen. We willen als bedrijf graag het beste jongetje van de klas worden in de restauratietechniek, vertelt hij.


Elke leerling in het bedrijf volgt bij het derde niveau (allround metselaar of timmerman) de uitstroommodule Restauratie. Zo kunnen de leerlingen ervaring opdoen in het vak restauratie en vormen zij de kweekvijver voor de restauratiemedewerkers van het bedrijf. Niet iedereen is geschikt voor de restauratie. Om kwaliteit te kunnen leveren, moet je wel ‘iets’ hebben met restauratie, de bezieling ervoor hebben.


Het derde niveau bevat ook modulen als nieuwbouw. Harthoorn probeert het voor elkaar te krijgen dat alle medewerkers als eerste Restauratietechniek volgen. Mensen willen dat niet altijd, denken dat ze niet zoveel op hebben met geschiedenis, maar het tegendeel blijkt vaak waar. In zo'n stadhuis, zulk mooi timmerwerk, dat kom je in de nieuwbouw niet tegen.


Oog voor detail
 

En dat levert dan weer leuke verhaaltjes op. Zoals die medewerker die het tegenwoordig niet meer zo erg vindt om met zijn vrouw door de stad te lopen om te winkelen. Terwijl zij de etalages bekijkt, kijkt hij uitgebreid naar boven, naar de gevel. En dan vallen ineens allerlei mooie details op. Het is gewoon leuk om daar oog voor te krijgen, er komt een hele nieuwe wereld bij.
 

December 2015