Restauratie kerktoren 's-Heer Arendskerke

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Restauratie kerktoren 's-Heer Arendskerke

Restauratie kerktoren 's-Heer Arendskerke

De restauratie van de toren van de Petruskerk in 's-Heer Arendskerke gaat van start. Bouwbedrijf Van de Linde gaat de uitvoering op zich nemen. De steigerbouw zal tot ongeveer eind oktober in beslag nemen, daarna gaat de aannemer aan de slag.

Wat moet er allemaal gebeuren aan de kerktoren? In grote lijnen betreft het heel erg veel voegwerk en het inboeten van stenen. Het voegwerk is op sommige plaatsen zo slecht dat er soms stukjes voegwerk uitvallen. Tevens zorgt dat er voor dat er vocht de toren in kan dringen. Verder moeten de leitjes op het dak vervangen worden, zal er wat houtwerk vervangen worden, en wordt het uurwerk gereviseerd.


De verlichting aan sommige zijden werkt niet meer  rondom het uurwerk, dit wordt dan gelijk aangepakt. De haan op de toren is afgelopen jaar al gerepareerd en opnieuw verguld, nadat deze ongelukkigerwijs in botsing was gekomen met de vlaggenstok en een stukje naar beneden gevallen was op de omloop van de toren. Misschien is het al iemand opgevallen, maar de bol behorende bij het kruis en de haan, is bij de terugplaatsing per abuis boven het kruis geplaatst, net onder de haan. Bij de restauratie zal dit uiteraard gecorrigeerd worden.  

Verder is er de sterke wens vanuit het dorp, om de toren weer te kunnen beklimmen. De laatste jaren werd dit niet meer gedaan, omdat de situatie bovenop de toren niet veilig was, met maar een laag muurtje om de omloop. In verband met de veiligheid die ook noodzakelijk is om de toren te kunnen inspecteren, zal er daarom op de omloop een hek worden geplaatst. 
 

Vooralsnog gaan we er vanuit dat de restauratie in mei 2018 is afgerond.September 2017