Oude foto's - Jo Verhaagen

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Oude foto's - Jo Verhaagen

Oude foto's - Jo Verhaagen


Jo Verhaagen is een bekend gezicht bij het Gemeentearchief. Regelmatig komt hij langs en dan heeft hij altijd foto's bij zich. Bijvoorbeeld als het Gemeentearchief weer een oproep gedaan heeft voor een bepaald type foto's. Het Gemeentearchief digitaliseert zijn foto's dan als ze nog niet in de collectie zitten.

Verhaagen heeft zo'n vijfentwintig jaar lang verzameld. Op zoek naar oude foto's van Goes en omgeving ging hij beurzen en rommelmarkten af. Bijvoorbeeld maandag op de Markt in Middelburg en zaterdag op de Vismarkt daar. En de vroegere ruilbeurs in Lewedorp elke eerste vrijdagavond van de maand, een beurs waarbij Hans Lindenbergh nauw betrokken was.


Virus


Hans Lindenbergh was in die tijd zijn buurman, twee huizen verderop, en door hem is hij met het virus besmet. Hans Lindenbergh is een bekende verzamelaar en kenner van oude foto's van Zeeland. Ook bekend van het populaire Raadplaatje in de PZC. Verhaagen heeft ongeveer duizend foto's, Lindenbergh, die heel Zeeland verzamelt, zelfs een veelvoud. Verhaagen richtte zich op Goes en omgeving, Kapelle, Biezelinge, Hansweert, Schore.


Inkijkje
 

Behalve de foto zelf, zijn soms de verhalen achter op de kaart ook erg leuk. Als je bij iemand op bezoek wilde gaan, stuurde je een kaart en dan kreeg je een kaart terug dat je welkom was of dat het niet gelegen kwam. Je krijgt zo een inkijkje in het sociale leven van die tijd, sinds eind negentiende eeuw de fotografie opgekomen is.


Scherp


Ook noemt hij dat sommige foto's voor die tijd verbazingwekkend scherp waren. Zo heeft hij nu bij zich twee prentbriefkaarten met prachtige foto's van schepen en havens in de jaren twintig en dertig.
 

Veerpont 1918. Vanuit Hansweert ging het veer naar Walsoorden en naar Terneuzen.
 

Die interesse voor dit onderwerp is niet zo vreemd gezien zijn achtergrond. Tot aan zijn pensioen in 1994 heeft hij vijfendertig jaar gewerkt bij een grote aannemer op het gebied van grond-, weg- en waterbouw in Hansweert, eerst als tekenaar/constructeur/calculator, later als adjunct-directeur.


Veilig
 

Verhaagen verzamelt niet meer. Het werd steeds moeilijker om originele kaarten te vinden die nog ontbraken in zijn collectie en bovendien stegen de prijzen sterk door de handel. Zelf heeft hij nooit een commercieel oogmerk gehad. Zijn collectie is voor de toekomst veilig: zijn kinderen zijn inmiddels ook besmet met het verzamelvirus.

Kijk hier voor enkele voorbeelden van foto's die Jo Verhaagen in de loop der tijd aanbood:

Foto's Schone Waardin en kersenverkoop Schipperswegeling
Ansichten soldaten WO I
Foto mosselverkoop WOI


December 2016