Notariële akten - Chiel Smallegange

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Notariële akten - Chiel Smallegange

Notariële akten - Chiel Smallegange

Chiel Smallegange was bij het Gemeentearchief om akten van notaris Wisse te fotograferen. De foto's gaan naar Paul Harthoorn in Amsterdam, die de teksten transcribeert.

Daarmee is Paul Harthoorn opnieuw aan een groot karwei begonnen. Hij transcribeerde eerder de vijf boeken van Petrus Levendale van Rommerswale, die notaris was van 1576 tot 1606, eerst in Bergen op Zoom en vanaf 1581 in Goes. Chiel Smallegange zorgde daarbij voor de digitale ontsluiting. Dat was een prachtig project, een rijke bron voor historisch en, meer specifiek, genealogisch onderzoek. 

Bekijk de boeken van notaris Levendale.


De succesvolle samenwerking van Chiel Smallegange en Paul Harthoorn krijgt nu dus hopelijk een vervolg, met opnieuw een notaris die rond 1600 in Goes werkte. Van Jacob Boudewijns Wisse zijn drie boeken met akten bewaard gebleven. Chiel Smallegange fotografeert ze bladzijde voor bladzijde. Dat zal in totaal uitkomen op zo'n zeshonderd foto's. Paul Harthoorn, die er door zijn hoge leeftijd niet meer van houdt zoveel te reizen, werkt nog onverminderd aan transcriptieprojecten. Vanuit genealogische belangstelling is hij in de loop der jaren kenner van oud schrift geworden.   

 

Naast de samenwerking met Paul Harthoorn heeft Chiel Smallegange zijn eigen projecten. Tegenwoordig woont hij in Waddinxveen, maar oorspronkelijk komt hij uit Krabbendijke, waar hij werd geboren op Hof Welgelegen. Over de geschiedenis van de eeuwenoude boerderij schreef hij een boek. De omgeving van het Reimerswaalse heeft ook ruimer gezien zijn historische belangstelling. Zo heeft Smallegange alle schepenakten van Waarde getranscribeerd. Op de website van Chiel Smallegange leest u er meer over: www.chielsmallegange.nl

 

Wanneer zullen de boeken van notaris Wisse digitaal raadpleegbaar zijn? Chiel Smallegange: "We hopen dat we over een paar jaar het eerste boek van Wisse op de website hebben staan. Maar het is moeilijk te zeggen, transcriberen is tijdrovend. En het blijft een hobby!"


Oktober 2013

De heer Paul Harthoorn is na het verschijnen van dit artikel, in 2015, overleden.