Nieuwsbrief Gemeentearchief 2012-3

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Nieuwsbrief Gemeentearchief 2012-3

Nieuwsbrief Gemeentearchief 2012-3

   

     Gemeentearchief Goes     nummer 3 - najaar 2012

     Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.    

 

Oproep foto's WO I


Heeft u foto's of brieven van de Belgische vluchtelingen? Misschien andere bronnen uit de Eerste Wereldoorlog ? In 2014 is het honderd jaar geleden dat de oorlog uitbrak.

Wij zijn op zoek naar materiaal en willen graag uw foto's en documenten bekijken en eventueel scannen.
Belt u ons, telefoon 249 783, of mail: gemeentearchief@goes.nl

Onverwachte vondst
Bij restauratie van een van de kostbare boeken van Petrus Levendale van Rommerswale (notaris in Goes van 1581 tot 1605), kwam een nóg oudere tekst aan het licht.

Levendale blijkt voor de versteviging van de kaft gebruikt perkament te hebben toegepast, afkomstig van het Goese stadhuis.  >>  lees meer

 

Lijst oorlogsslachtoffers groeit


Op onze oproep om mee te helpen de lijst te verbeteren en aan te vullen van mensen die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog de dood vonden, zijn al veel reacties binnengekomen. Mensen bellen, mailen en komen langs.  
>>  lees meer

 

 

Nieuwe folder


Het Gemeentearchief heeft een folder uitgebracht met praktische informatie over de collectie en activiteiten.  >>  bekijk de folder

 

 

 

 

 

 

  


Afscheid Allie Barth


 

 


Archivaris  blijft onderzoek doen  


Op 22 augustus nam hij afscheid, maar dat wil nog niet zeggen dat
oud-gemeentearchivaris Allie Barth het vak loslaat. >>  lees meer

 

 


In de stad 


 

R.k. kerk in het licht


De koepel is gerestaureerd en de verlichting aangebracht. 
>> lees meer

 

 

Groenontwerp Springer 
inspiratie voor verlichting


De fraaie beplanting van de wallen komt nu ook 's avonds tot haar recht.
>>  lees meer over de verlichting 
>>  lees meer over Springer

 

Park krijgt historische naam Mirakel


Het nieuwe groene gebied aan de oostrand van Goes heeft de naam 'De Mirakel' gekregen. De Mirakel was een perceel ten oosten van de Stelleweg.  

 

De vroegste vermelding is van 1556: "op mirakele".  >>  lees meer

   

 

Opening Vuilstraat


Als een van de laatste straten is nu ook de Vuilstraat volgens het Masterplan Binnenstad verfraaid met een natuursteenbestrating. Bij de onthulling door wethouder Loes Meeuwisse op 22 september zijn foto's uit de collectie van het Gemeentearchief gebruikt. 
>>  lees meer


 

 

 

Gedenksteen voor verdwenen kerk  


In de Korte Vorststraat onthulde burgemeester René Verhulst op 23 augustus een steen die verwijst naar het gebedshuis '1e Vermaning' op de nummers 8-12 waar ooit de Doopsgezinde Gemeente kerkte. 
>>  lees meer

  


 Onderzoeksproject rederijkers


 

  

 

 

 

Inspirerende informatiemiddag


Wat was het gesprek van de dag in een tijd dat er nog geen kranten waren en nog nauwelijks boeken? Om van radio, televisie, telefoon en internet met alle sociale media nog maar te zwijgen?
Een manier om daar achter te komen is onderzoek doen naar de rederijkers.
>>  lees meer

 


Op zoek naar Slot Oostende


 

 

   

 

Kinderen tot ridder geslagen


Tijdens Goes Kinderstad op 18 augustus maakten kinderen hun eigen wapenschild. Vervolgens ontvingen ze in Slot Oostende de ridderslag van een echte ridder. Een activiteit van Historisch Museum De Bevelanden, Kunstuitleen De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes. 

 


Start scholenproject


Op 9 oktober komen de eerste scholen naar het museum voor het programma over Slot Oostende dat Historisch Museum De Bevelanden en het Gemeentearchief samen ontwikkelden. Al meer dan veertig scholen meldden zich aan en nog steeds komen aanvragen binnen. Ook van het speciaal onderwijs. Daarvoor worden nu programma's op maat gemaakt.  >> lees meer

archeologische vondst Slot Oostende

Scherf naar SCEZ


De scherf met afbeelding van een minnetuin die op het terrein van Slot Oostende gevonden is, wordt momenteel in opdracht van de gemeente Goes door archeologen van de Stichting Cultureel Erfgoed onderzocht.  >> lees meer

 


Goed werk van onze vrijwilligersWat staat er op die foto? 


Waar zouden de archieven zijn zonder vrijwilligers? Met vaak jarenlange inzet werken zij aan de digitale ontsluiting van de collectie. Zo leveren zij een gestage toestroom voor de website en vergemakkelijken het werk voor onderzoekers.
 


Het Gemeentearchief heeft meer dan honderdduizend foto's in de collectie. Het zou weinig zinvol zijn om foto's te bewaren als niet bekend is wat en wie erop staat, en waar en wanneer de foto gemaakt is. Daarom is Johan Boogaard elke dinsdagmorgen bij het Gemeentearchief te vinden om een grote verzameling foto's te beschrijven.  >>  lees meer

 


Educatieproject Calvijn College 


 

 

Pilot krijgt vervolg


Dit schooljaar zullen opnieuw vwo-klassen van het Calvijn College bij het Gemeentearchief onderzoek doen naar primaire bronnen. Het aantal opdrachten waaruit de scholieren kunnen kiezen, wordt weer uitgebreid. 
>>  lees meer

 

 


 Nieuws over de collectie


 

 

 

Weer notulenboek Weeskamer ontsloten 


Het archief van de Goese Weeskamer op deze website is aangevuld. Mede dankzij de inzet van onze vrijwilligers is weer een notulenboek van de Weeskamer ontsloten (periode 1785-1796 ).  >>  lees meer

 

Nieuwe boeken in onze bibliotheek


Het Gemeentearchief heeft weer diverse uitgaven aan de collectie toegevoegd. U kunt deze inzien in onze studiezaal.  >>  lees meer

 

 

 

 

  


 Recent op onze website geplaatst


 

 

Route langs verdwenen kerken


De derde, herziene druk van de wandel- en fietsroute Langs verdwenen kerken in de Goese binnenstad door Allie Barth is uit.  >>  lees meer

 

 

 

   

 

 

 

  

Jaar van het Water

Drie maal water


Op de website kunt u twee digitale 'tentoonstellingen' bekijken die de historie van water in Goes en op de Bevelanden belichten. Hiermee sluit het Gemeentearchief aan bij het Zeeuwse Jaar van het Water.
Goes en de zee belicht Goes als zeevarende stad in de tijd van Michiel de Ruyter. Wist u dat Goes een compagnie heeft gehad?
Ook aandacht voor nationale held Frans Naerebout, die de laatste tien jaar van zijn leven aan het Goese Sas werkte, en begraven ligt in de Grote Kerk.
Binnenkort volgt Drinkwater op de Bevelanden. Schoon drinkwater was vroeger natuurlijk niet zo vanzelfsprekend als nu. Sinds wanneer hebben we eigenlijk een waterleiding?

In de komende tijd zullen meer digitale tentoonstellingen op de website verschijnen over thema's uit de geschiedenis van Goes, onder de noemer 'Digitaal museum'.

 Afbeelding ontwerp beplanting Oostwal Goes

  

 

Springer en het groen op de Oostwal


Groen van Toen was het thema van Open Monumentendag 2012. In het Stadhuis was die dag een presentatie te zien over het beplantingontwerp van de Oostwal door tuinarchitect Leonard Springer.      Deze 

 

 


Kort


  

Tentoonstellingen in het Stadskantoor  

G en H toegevoegd aan ABC straatnamen

Compilatie met video en foto's van Goes

Foto van de week

 


Heeft u een tip?


 

Heeft u een nieuwtje dat interessant is voor de lezers van deze nieuwsbrief?

Laat het ons weten. Ook opmerkingen en aanvullingen kunt u mailen naar

gemeentearchief@goes.nl

 


Contact


 

 Gemeentearchief Goes

M.A. de Ruijterlaan 2

4461 GE Goes

T (0113) 249 783

E gemeentearchief@goes.nl

www.gemeentearchiefgoes.nl

 

Openingstijden


Maandag t/m vrijdag

09.00 - 12.30 uur 

's Middags op afspraak, tel. 249 783

 

Redactie


Jeroen Dagelinckx

Frank de Klerk

Mirjam Louisse

Willy van Meegen