Liberation Route Europe

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

In Kloetinge is ook een Point of Interest, onderdeel van de Liberation Route Europe. Zaterdag 22 oktober 2016 verrichtte burgemeester Verhulst de onthulling.
 


Inmiddels zijn er in Zeeland op diverse plaatsen al monumentjes geplaatst, zoals in Zeeuws-Vlaanderen (IJzendijke) en aan de zeedijk bij Baarland. Aan dit netwerk is nu een nieuw element toegevoegd in Kloetinge, dat de bevrijding van Zuid-Beveland door de Canadese troepen symboliseert.


Doel van de Liberation Route Europe is om tussen 2014 en 2018 vanaf de Normandische stranden door geheel West-Europa locaties te creëren waarbij iedereen die deze aandoet, zich kan laten voorlichten over de gebeurtenissen vanaf 6 juni 1944 (D-Day) tot aan de overgave van Nazi-Duitsland in mei 1945.

De Liberation Route Europa maakt via zgn. Points of Interest (POI’s) in het landschap zichtbaar waar belangrijke gebeurtenissen tijdens de bevrijding in 1944-1945 plaatsvonden. Bezoekers kunnen hier een hoorspel beluisteren over de gebeurtenissen op deze plekken in WOII. Dit gebeurt op zo’n manier dat de geschiedenis leefbaar en voelbaar wordt. Daarnaast kunnen bezoekers met moderne communicatiemiddelen, zoals Tablet en Smartphone meer informatie verkrijgen. 

In 1944 waren er twee veldslagen in West-Europa die van beslissende betekenis waren voor het einde van Nazi-Duitsland. Als eerste waren dat de landingen op de kusten van Normandië op 6 juni 1944 met de daarop volgende opmars door Frankrijk en België. De tweede doorslaggevende slag was de strijd om de Westerschelde waardoor de havens van Antwerpen weer in gebruik konden worden genomen om het vastgelopen geallieerde offensief te kunnen bevoorraden en de finale opmars door Duitsland te beginnen.

In de Zeeuwse variant van de Liberation Route Europe worden deze cruciale operaties in de bevrijding van West-Europa, de Slag om de Schelde en de operaties die daar rechtstreeks aan zijn verbonden in de provincie Zeeland, belicht.

Bij de selectie van de POI’s en verhalen wordt rekening gehouden met een evenwicht tussen burger- en militaire gebeurtenissen. Om de oorlogsgeschiedenis van beide kanten te benaderen en een goed uitgebalanceerde weergave van de werkelijkheid te geven, wordt informatie aangeboden vanuit Geallieerd en Duits perspectief. Voor een complete beeldvorming is het van belang dat bezoekers musea en herinneringsplekken (zoals monumenten en begraafplaatsen) kunnen bezoeken. De Liberation Route in Zeeland zorgt voor een logische verbinding tussen deze plaatsen. De opzet van de Liberation Route in Zeeland sluit aan bij de opzet van het project Zeeuwse Ankers, dat is vormgegeven door SCEZ.


https://liberationroute.nl


December 2016