Julie Couture - Charly Forbes

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Julie Couture - Charly Forbes

Julie Couture - Charly Forbes

V.l.n.r. Louis Brugghe, Julie Couture en Frank de Klerk


Julie Couture van het Anne Frank House kwam langs voor informatie over de Canadese soldaat Charly Forbes. Louis Brugghe van Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle vergezelde haar.


Slag om de Sloedam


Julie Couture, Canadese, is projectcoördinator Canada Educational Projects bij de Anne Frank Stichting. Zij is betrokken bij een reizende tentoonstelling over Anne Frank in Canadese scholen en musea. Daarbij kwam zij in contact met een familielid van de Canadese soldaat Jean-Charles (Charly) Forbes, die meevocht in de slag op Sloedam tijdens de bevrijding van Nederland.

Het familielid had gehoord dat Charly Forbes in Nederlandse schoolboeken vermeld werd en Julie had dat ook eens gehoord. Ze zoekt nu uit of dat klopt.
 


Frank de Klerk maakte haar wegwijs in de diverse bronnen die het Gemeentearchief over de slag om de Sloedam en de bevrijding van Walcheren in de collectie heeft. Schoolboeken waarin zijn naam voorkomt, kwamen ze niet tegen, maar wel andere literatuur. Ook kon hij haar twee foto's van Forbes laten zien.
 

J.C. Forbes in 1985 op bezoek bij het Gemeentearchief. Foto F.H. de Klerk.In 1985 bracht Forbes namelijk een bezoek aan het Gemeentearchief, samen met B.P. Burkunk, eveneens oud-militair.
 


B.P. Burkunk (links) en J.C. Forbes. Foto F.H. de Klerk


Artikel over de slag om de Sloedam


Forbes had zijn ervaringen in 1944 in een artikel neergeschreven, Le Pont Maudit (dit is de Sloedam). Hiervan heeft Burkunk voor het Historisch Jaarboek van de Heemkundige Kring De Bevelanden een Nederlandse versie geschreven, verschenen in het Jaarboek van 1986. Bekijk dit artikel in de Tijdschriftenbank Zeeland. Burkunk was ook betrokken bij de research en de vertaling van het boek Tug of War, The Canadian Victory that opened Antwerp, door Denis en Shelagh Whitaker.


Monument Sloedam
 

Mede uit het contact dat Frank de Klerk toen had met Forbes, vloeide later een herdenkingsmonument aan de Sloedam voort, waarvoor de heemkundige kringen van Walcheren en de Bevelanden zich hebben ingespannen, en dat door Prins Bernhard is onthuld.


Schilderijen
 

Julie Couture combineerde haar bezoek aan het Gemeentearchief met een bezoek aan het Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle, het monument op de Sloedam en ook ging zij twee schilderijen bekijken die door Forbes gemaakt zijn. Een hangt in het gemeentehuis van Kapelle en het andere in het museum van Arnemuiden. In het genoemde artikel in het Jaarboek is een afbeelding van een van de schilderijen opgenomen, een beeld van het gevecht om de Sloedam.

Mei 2017