Interieur modewinkel - Astrid Stolk

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Interieur modewinkel - Astrid Stolk

Interieur modewinkel - Astrid Stolk

Astrid Stolk was bij het Gemeentearchief om in de beeldbank te zoeken naar oude foto's van het pand Opril Grote Markt 1. Daar opent zij binnenkort een modezaak. Just Delirious gaat de winkel heten.

Van de foto's laat ze grote prints maken om te gebruiken als behang.  

Het pand in 1968

In 1910 was varkensslagerij Sloover in het pand gevestigd 

Het interieur ontwerpt ze helemaal zelf, ze is altijd al creatief geweest. De niet zo heel grote ruimte van vijftig vierkante meter deelt ze slim in. Daarbij gebruikt ze sloophout en andere tweedehands materialen.

Smoothie op 't bankje


Het gaat iets bijzonders worden. Niet zomaar een winkel, maar ook een ontmoetingsplek. "Op zaterdagochtend bij de bakker aan de overkant een broodje halen en dan bij Just delirious op 't bankje buiten een smoothie erbij drinken." Bewust is ze geen webshop begonnen. "Winkelen moet weer leuk worden!" Om kopen, kopen, kopen gaat het haar niet, ze wil het oprecht anders.


Leuk, blij, vrolijk, knotsgek


Als een goede gastvrouw gaat ze goed advies brengen. Ze geeft een voorbeeld. Je zoekt een jurkje voor de kerst, maar eigenlijk heb je nog een leuk jurkje hangen, van tien jaar geleden, bijna niet gedragen. Astrid zegt dan: "Neem mee naar de winkel, dan gaan we kijken, met accessoires erbij of een klein vestje of jackje en wie weet".
En zij kan het weten. Ze heeft veel ervaring in mode, ze was jarenlang en tot voor kort bedrijfsleidster van 't Rondje. Wat gaat ze brengen in de winkel? Leuke, blije, vrolijke, knotsgekke mode.
 

Pandje met een rijke geschiedenis


Aan de Opril Grote Markt staan zeker al vanaf de dertiende eeuw huizen. De haven is rond 1200 gegraven (het gedeelte tussen de ophaalbrug en de Bierkade). Toen kwam er ook de opgang naar de haven vanaf het marktveld. 

Het stadsarchief gaat wat huizenbezit betreft terug tot 1525. De eerst bekende eigenaar van het pandje was Karstiaen Claeszoon schoemaker, die in 1533 het huis verkocht aan Foirt Jacob Barnaerts mandemaker. Kort daarop was Jan Jans Tromper (trompetter) eigenaar. Naar hem heette het huis enige tijd De Trompe (is trompet). In de zeventiende eeuw kreeg het de naam Het Bruytsbedde, en ook Het Gekroonde Bruijtsbedde. In de negentiende en begin twintigste eeuw was het eigendom van de slagersfamilie Sloover.

Evenals de meeste huizen in de omgeving brandde het pand af in 1554, toen in een zoutkeet aan de haven een brand ontstond die een kwart van de stad in de as legde. Al snel volgde herbouw. Het huis zoals het er nu staat, zou van ongeveer midden zestiende eeuw kunnen zijn, uiteraard met allerlei moderniseringen. De oorspronkelijke trapgevel is in de achttiende of negentiende eeuw vervangen door een lijstgevel. De kelder, die natuurlijk niet afbrandde, kan nog uit de middeleeuwen dateren.

De winkel gaat op 1 augustus open. En mochten er nieuwsgierige mensen een kijkje in de middeleeuwse kelder willen nemen: zij zijn welkom!

www.justdelirious.nlMaart 2014