Informatieborden 's-Heer Arendskerke

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Informatieborden 's-Heer Arendskerke

Informatieborden 's-Heer Arendskerke


Jan Rottier en Johan Slager waren bij het Gemeentearchief om onderzoek te doen naar de geschiedenis van 's-Heer Arendskerke.

Informatieborden


In het dorp komen vier informatieborden, over de travaille, de kasteelbergen, de ring rond de Petruskerk en het vroegere spoor en station. Het initiatief komt van Stichting Overlegorgaan
’s-Heer Arendskerke.

De travaille in de Dorpsstraat met op de achtergrond de Petruskerk in 1920 

  

Station 's-Heer Arendskerke in 1929 

Rondje spoorlijn 


Ze zoeken in allerlei boeken en mappen en komen daarbij interessant materiaal tegen.  

Kaarten bijvoorbeeld, waarop de spoorlijn op Zuid-Beveland nog in zijn geheel te zien is.  

De lijn maakte een rondje waarbij heel wat dorpen aangedaan werden en had twee uitlopers, naar Wolphaartsdijk en Wemeldinge
 

De spoorlijn is in 1927 aangelegd. Alleen het traject Goes - Hoedekenskerke is nog over. Daar rijdt nu de stoomtrein. Bij Driewegen ligt ook nog een stukje van de lijn Oudelande-Driewegen, weten ze. In 1942 en '43 haalden de Duitsers het grootste deel van het Zuid-Bevelandse spoor weg. De rails waren nodig voor munitie.

  

 


Waar het station vroeger lag, is goed te zien op deze kaart van de voormalige gemeente
's-Heer Arendskerke, in Eindewege

Schorrengebied 


Dieper in de geschiedenis brengt ze de borden over de kerk en de kasteelbergen. Het dorp, met tegenwoordig een kleine veertienhonderd inwoners, heeft een rijk verleden, dat in ieder geval teruggaat tot de twaalfde eeuw. Misschien was er zelfs al in 900 een nederzetting, liggend op een hoger gedeelte in een groot schorrengebied. Tot de grote overstroming van 1014 was vanaf hier Walcheren over land te bereiken, daarna per veer.

Eerste kerk  


De kerktoren stamt uit 1350 en rond 1420 is het schip er tegenaan gebouwd, maar deze kerk had al een voorganger. Van deze eerste kerk zijn de funderingen teruggevonden en die zijn nu beplant met een hegje. Aan deze kerk had heer Arend de toren willen bouwen, maar omdat hij geen toestemming van de bisschop kreeg, bouwde hij de toren twintig meter verderop. 

Kasteel


In deze tijd had 's-Heer Arendskerke ook een kasteel, de bouw daarvan was gestart rond 1300. 

In 1695 was van het slot alleen nog een ruïne over, zoals deze gravure laat zien

Technisch 


Jan Rottier en Johan Slager verzorgen zowel de tekst en afbeeldingen als de borden zelf. Beiden hebben ze een technische achtergrond. Jan Rottier doet het onderzoek, Johan Slager assisteert hem daarbij en zal voor de fysieke uitvoering zorgen. 

Hoe komen twee technici erbij om in de geschiedenis te duiken? Bij Jan Rottier begon het al op de mts bouwkunde. Daar was een leraar die zo mooi over monumenten kon vertellen, dat zijn interesse gewekt was. Het heeft hem nooit meer losgelaten. Beide heren wonen in 's-Heer Arendskerke en de contacten met het Overlegorgaan deden de rest.

Open Monumentendag


Voor meer details over de geschiedenis van 's-Heer Arendskerke moet u nog even wachten, tot september. Het resultaat van het werk van Jan Rottier en Johan Slager zal op Open Monumentendag voor het eerst te zien zijn. April 2014