Informatiebord stadsgidsen

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Informatiebord stadsgidsen

Informatiebord stadsgidsen

Wethouder Derk Alssema onthult het nieuwe informatiebord. Foto Anneke van Waarden


 

Op 30 augustus, op een zeer regenachtige achtermiddag onthulde wethouder Derk Alsema een informatiebord in de Manhuistuin. Het bord is geplaatst door de groep stadsgidsen die onderdeel uitmaken van Gilde De Bevelanden. Al jarenlang loodsen deze gidsen verhalen vertellend grote aantallen toeristen door de Goese binnenstad. Een bord waarop de historische structuur van Goes blijkt was er nog niet, maar werd erg gemist. In samenspraak met diverse afdelingen van de gemeente, waaronder het Gemeentearchief voor de historische informatie, kon een bord worden gemaakt met daarop de stadsplattegronden door Jacob van Deventer (ca. 1565) en die van Jacob Reynoutsen (1650).


1560 Jacob van Deventer
 

1650 Jacob Reynoutsen (de windroos laat zien dat rechts het noorden is)


Beide kaarten naast elkaar geven een prachtig beeld van de groei die de middeleeuwse stad in de zeventiende eeuw doormaakte. De onthulling door de wethouder hield in dat de Goese vlag van het bord werd weggetrokken. Vervolgens maakte de schilder en kaartmaker Jacob Reynoutsen zich uit het groepje aanwezigen los, en hield een korte toelichting op zijn kaart.
 Jacob Reynoutsen. Foto Anneke van Waarden


 

Daarbij hanteerde de kunstenaar met verve het penseel als was het een floret, daarmee bijzondere punten op de kaart aanwijzend. Na afloop werd een versnapering genuttigd in een aanpalend etablissement, waarbij de kunstenaar een glas ‘stout’ nuttigde, om daarna weer in een vergane tijd te verdwijnen.


Het Gemeentearchief was nauw betrokken bij de totstandkoming van het bord en de onthulling.September 2017