Foto's en stukjes - Tannie de Jonge

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Foto's en stukjes - Tannie de Jonge

Foto's en stukjes - Tannie de Jonge


Tannie de Jonge werkt bij het Gemeentearchief aan de digitale ontsluiting van de bevolkingsregisters van 's-Heer Arendskerke en draagt tevens met haar foto's bij aan de collectie van het Gemeentearchief.


Nog steeds in hetzelfde huis


Zij voert gegevens uit de bevolkingsregisters van 's-Heer Arendskerke in in een database. Nu is ze bezig met de straten die beginnen met M tot en met O uit de periode 1825-1900. Zij heeft nu acht van de in totaal zeventien boeken met de bevolkingsregisters van het dorp verwerkt. Straks komen de gegevens voor iedereen digitaal beschikbaar, vooral belangrijk voor stamboomonderzoekers. Zij kunnen dan in het systeem familieleden opzoeken met het bijbehorende adres.
 


Eerder was ze bezig met de bevolkingsregisters van Kloetinge, toen ging het om het controleren van door een collegavrijwilliger ingevoerde gegevens. Daar heeft ze veel plezier aan beleefd, want ze komt zelf uit Kloetinge en het was grappig om te zien dat sommige families na vijftig jaar nog steeds in hetzelfde huis wonen. Dat geldt ook voor haar eigen familie, die woont al sinds 1871 in hetzelfde huis aan de Lewestraat. Toen was dat Marinus de Jonge en nu is het een kleinzoon van Tannie. 
 


Niet moeilijk


Ze werkt nu dertien jaar bij het Gemeentearchief. In het begin, ongeveer vijf jaar lang, werkte ze aan de digitalisering van foto's. Foto's en dia's scannen, op kaarten plakken en gesorteerd in dozen opbergen. Van lieverlee is ze in het werk aan de bevolkingsregisters gerold. Een cursus oud schrift heeft ze niet hoeven doen, de teksten die ze onder handen heeft, zijn niet al te moeilijk te lezen, vindt ze.


Kwetsbare boeken


Twee middagen in de week is ze bij het Gemeentearchief te vinden. Het geeft structuur aan haar week, sinds ze alleen is komen te staan. "Ik zou het iedereen aanraden, elke dag de ramen zemen doe ik ook niet zo graag." De ene middag werkt ze met een vast clubje van drie en de andere middag zijn ze met zijn vijven. Als je iets niet weet, kun je het aan een ander vragen. Nuttig werk vindt ze het ook: "Als alles gedigitaliseerd is, kunnen de mensen gemakkelijker zoeken en hoeven de boeken niet meer tevoorschijn gehaald te worden. Ze zijn toch kwetsbaar."


Op pad voor het Nieuwsblad


Veel mensen zullen Tannie de Jonge nog kennen uit de periode dat ze bij het Nieuwsblad voor de Bevelanden werkte, dat later zou fuseren met De Bevelander.
 

 

Het kantoor van dagblad "De Stem" en het "Nieuwsblad voor de Bevelanden" op de hoek van de Klokstraat en Kreukelmarkt. Tannie de Jonge maakte deze foto van het pand waar ze werkte in 1989.


Met haar camera ging ze overal op af om foto's voor het Nieuwsblad te maken. Fotograferen heeft ze altijd al gedaan, op haar vijftiende had ze al een eigen toestel. Aanvankelijk deed ze het ontwikkelen en afdrukken van de foto's zelf, maar toen de Hema met 1-uurs service voor foto's begon, was de keuze snel gemaakt. Het was vlakbij, snel en goedkoop en bovendien kon ze nu kleurenfoto's leveren.


Foto's en stukjes


Ze was in het werk gerold door haar man, die correspondent en sportverslaggever bij De Stem was voor Midden-Zeeland. Ze begon er op haar vijftigste mee. Het fruitbedrijf dat ze samen met haar man runde, was toen gesaneerd in verband met de ruilverkaveling en haar vier kinderen waren inmiddels volwassen genoeg.  

Maakte ze aanvankelijk alleen foto's, gaandeweg ging ze ook steeds vaker het schrijven van de stukjes voor haar rekening nemen en toen de vacature van hoofdredacteur kwam, werd zij voor die baan gevraagd. Dat heeft ze jarenlang met veel plezier gedaan.


Winkels


Vaak waren het commerciële onderwerpen die ze behandelde, zoals winkelacties. Zo'n stukje was doorgaans gekoppeld aan een advertentie.
 

J. Schipper en zijn zoon Jan voor hun zaak in kaas, noten en wijn aan de Kreukelmarkt omstreeks 1980.
 

Reclameactie "gratis winkelen" in supermarkt Torro in 1980. Tegenwoordig zit hier de Jumbo.


Sport, onderwijs etcetera


Behalve de commerciële klusjes deed ze nog veel meer. Eigenlijk kwam ze in alle segmenten van de samenleving. Dan weer was ze bij een sportevenement, dan weer bij de Oppascentrale.
 

Burgemeester Blanken reikt de prijzen uit aan de sportkampioenen in 1981
 

VV Goes in 1985. Tweede van rechts op de voorste rij is trainer Ron Schrier.
 

 

De Oppascentrale in 1980


Of ze zette een schoolactiviteit op de foto.
 

Leraar en leerlingen van CBS De Welle uit Kruiningen bekijken de pomp op de Beestenmarkt in 1992


Bekende personen


En natuurlijk was ze er ook vaak bij als bekende personen een bezoek aan de Bevelanden brachten. Zo maakte ze foto's van prins Bernhard en Hans van Breukelen.
 

Onthulling van het oorlogsmonument ter herinnering aan het neerstorten van een Lancaster bommenwerper midden in het dorp Waarde, waarbij vijf bemanningsleden en drie inwoners van Waarde om het leven kwamen. V.l.n.r. oud-piloot H.J. Moore, prins Bernhard en burgemeester H. Boer van Reimerswaal op 31 maart 1984. 

 

PSV-keeper Hans van Breukelen tijdens de inhuldiging van de sportkampioenen in 1985


Tijdsbeeld


Ze fotografeert nog steeds. Behalve de gebruikelijke vakantie- en familiefoto's maakt ze tegenwoordig steeds vaker natuurfoto's. Vlak bij huis, in de eigen tuin of wat ze onderweg tegenkomt op haar fietstochten. Want dat is een andere hobby van haar, fietsen. Op haar Facebook-pagina is regelmatig een mooie foto te bewonderen.
 

De Geerteskerk in Kloetinge, februari 2014


Een aantal van de foto's die ze in de periode bij het Nieuwsblad maakte, heeft ze aan het Gemeentearchief geschonken. In de Fotoatlas kom je ze tegen. Thuis heeft ze nog veel meer foto's uit die periode. Die moet ze toch eens gaan uitzoeken en meenemen naar het Gemeentearchief. Want een heel aantal daarvan is vast ook interessant voor de Fotoatlas. Ze geven bij elkaar een prachtig tijdsbeeld van de samenleving op de Bevelanden in de laatste decennia van de vorige eeuw.Maart 2014