De vesten rond

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  De vesten rond

De vesten rond

Geïnspireerd door het 600-jarig bestaan van de Goese vesten besloot een competitieteam van tennisvereniging De Goese Maan het jaarlijkse teamuitje in de vorm te gieten van een reconstructie-wandeling langs het oorspronkelijke traject van de vesten. Stadskaarten uit omstreeks 1565 (Jacob van Deventer) en 1650 (Jacob Reynoutsen) waren de leidraad.

Zo konden ook teloorgegane verdedigingswerken, zoals de ravelijnen en de bolwerken, worden herkend. Als stepping stones tijdens de wandeling fungeerden de zes plaquettes van Ineke Otte uit 1999, gewijd aan de oude stadspoorten en ter plekke vindbaar in het plaveisel. De tennissers en hun partners genoten van de fraaie ‘resten van de vesten’ (Westvest en Oostvest), maar probeerden al wandelend ook te reconstrueren wat er uiteindelijk van de gedempte delen geworden is: wegen, straten, huizen, grasveld en relatief veel parkeergelegenheid.
 

Op de foto beleeft het team de huidige constellatie van het noordelijke bastion of bolwerk, in de Smallegangesbuurt. Achter hun rug bevindt zich – onzichtbaar - een zeer klein deel van de oorspronkelijke veste, een bescheiden waterpartij temidden van huizen.

Aan het eind van de ruim twee uur durende wandeling, gelardeerd met quizvragen, werd in Slot Oostende een Wit Voetje gehaald of een Blonde Jacoba geheven. Per fiets ging het gezelschap voor de avondmaaltijd naar Over de Kook in Wilhelminadorp, maar niet na even gestopt te hebben bij het nog altijd zichtbare overblijfsel van de Westerschans, waarvan menigeen denkt een vliedberg voor zich te hebben. De beste evaluatie van het teamuitje kwam een paar weken erna van een van de teamleden: “Ik fiets nu met heel andere ogen door Goes.”
 

1565 Jacob van Deventer

1650 Jacob Reynoutsen (de windroos laat zien dat rechts het noorden is)