Database bevolking - Sanne Muurling

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Database bevolking - Sanne Muurling

Database bevolking - Sanne Muurling

Historica Sanne Muurling loopt bij het Gemeentearchief systematisch bevolkingsregisters en volkstellingen uit de eerste helft van de negentiende eeuw door en vergelijkt de gegevens met een database die het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) hiervan reeds in gebruik heeft. Sanne Muurling is junior-onderzoeker bij het IISG in Amsterdam. De database wordt nu uitgebreid en zal straks teruglopen vanaf 1811. Ook worden de Zeeuwse en Brabants steden toegevoegd.

De database is een bron voor wetenschappelijk onderzoek, vooral op historisch-demografisch gebied. Op dit moment maken de Radboud Universiteit, de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en verschillende Belgische universiteiten gebruik van deze bron.

Wat voor soort onderzoek maakt de database mogelijk? Sanne Muurling: "Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar sociale mobiliteit. Of en hoe Zeeuwen in een bepaalde periode op de sociale ladder stijgen. Je kunt een hele levensloop van iemand in kaart brengen. Waar is hij geboren, wie waren zijn broers en zussen en wat waren hun bronnen van inkomsten."

April 2013