Begraven kleitablet 8 januari 2019

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Begraven kleitablet 8 januari 2019

Begraven kleitablet 8 januari 2019

Omdat de tentoonstelling '18' De Goese Tijdmachine in stappen van 100 jaar de geschiedenis van Goes 1418-2018 liet zien, en de vraag stelt wat er in 2118 nog van belang zal zijn, werd een rond kleitablet met de inhoud van de tentoonstelling begraven. Het ging om een omgekeerde archeologische actie (normaal gesproken wordt een kleitablet opgegraven). De bedoeling is dat het kleitablet in 2118 opgegraven wordt.


8 januari 2019

Op 8 januari begroeven burgemeester Margo Mulder, wethouder André van der Reest het kleitablet samen met kinderburgemeester Zoë Gude, en kinderwethouders Maria Papadopoulou en Jelmer van Mossevelde.


Het kindercollege, Margo Mulder en André van der Reest met het kleitablet
 Bekijk ook de filmpjes op Goestig tv, Omroep Zeeland en PZC .


Kleitablet

In het kleitablet zit een dekseltje, waaronder een usb-stick met de informatie uit de tentoonstelling over zes eeuwen geschiedenis van Goes. Op die usb-stick is ook opgenomen het antwoord van het kindercollege op de vraag wat zij voor wensen en gedachten over Goes in 2119 hebben.

Op het kleitablet staat de volgende tekst:

L.S. Hierin is bewaard de geschiedenis van Goes van 1418-2018, zoals geëxposeerd van 3 oktober t/m 30 november 2018 in het Stadskantoor, een samenwerking van het Gemeentearchief Goes en de regioarcheoloog. Begraven door burgemeester Margo Mulder en wethouder André van der Reest samen met kinderburgemeester Zoë Gude, en kinderwethouders Maria Papadopoulou en Jelmer van Mossevelde d.d. 8 januari 2019. www.gemeentearchiefgoes.nl.


Op de ene kant staat het uurwerk dat de rode draad van de tentoonstelling vormt.
 


Verwijzing naar het uurwerk dat de tijd al zes eeuwen lang doorstaat en dat tegenwoordig in Historisch Museum De Bevelanden te vinden is.


Ouroboros

Op de andere kant staat de slang Ouroboros, het symbool voor oneindigheid.
 

Kleitablet met de usb-stick en Ouroboros. Op het dekseltje staat het wapenstempel van Goes, dat sinds 1405 (toen Goes stad werd) gebruikt wordt.


 

Ouroboros in Goes

Ouroboros is bijvoorbeeld op het plafond in de trouwzaal van het Stadhuis op de Grote Markt te vinden. En op nog meer plaatsen.  >>  lees meer


 

Vervaardiging van het kleitablet

Deze tentoonstelling was in oktober en november 2018 in het Stadskantoor van Goes. In december exposeerden daar leden van de boetseerclub Uit Klei Getrokken (UKG). Zo kwam het dat het kleitablet door UKG gemaakt werd (naar een ontwerp van de gemeentelijke werkgroep).
 

Yvonne van Ree (links) en Heleen Minnaar van Boetseerclub Uit Klei Getrokken (UKG) met het door hen vervaardigde kleitablet. Op de achtergrond hun eigen tentoonstelling.