Allerlei - Leo de Coninck

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Allerlei - Leo de Coninck

Allerlei - Leo de Coninck


Leo de Coninck uit Doesburg kwam langs om het boek 'Allerlei' te overhandigen, waarin hij bijvoorbeeld opnam de scripties die hij schreef, verhalen uit zijn leven en historische studies.

Hij groeide op in Goes, zou er ook geboren zijn, maar door oorlogsomstandigheden - zijn vader zat in een concentratiekamp en zijn moeder verbleef bij een zus in Rotterdam - werd het Rotterdam.


Doorleren
 

Tot de vierde klas hbs mocht hij naar school, 4 jaar hbs stond gelijk aan een mulo-diploma, en toen moest hij gaan werken. Ze waren straatarm. Op zijn vijftiende werd hij leerling handzetter bij drukkerij Oosterbaan, waar hij bleef tot de militaire dienst. Ondertussen bleef hij verder leren, de handelsavondschool, daarna de opleiding tot marinier. Zo kwam het dat hij na de militaire diensttijd een goede baan kon krijgen bij een grote drukkerij in Dordrecht en daar uiteindelijk assistent-bedrijfsleider werd.

En weer bleef hij daarnaast doorleren. Zijn interessegebied was, door het leidinggeven, inmiddels verschoven naar de psychologie en sociologie. Het werd de sociale academie, hbo sociaalwetenschappelijke dienstverlening. Zijn stage doorliep hij bij de sociale dienst van Dordrecht. In zijn scriptie behandelde hij, vanuit historisch perspectief, de vraag hoe het komt dat katholieken - in Dordrecht - meer gebruik maken van sociale voorzieningen dan protestanten. De scriptie is in het boek opgenomen.
 

Terug naar Zeeland


Met het diploma op zak was hij toe aan een nieuwe carrièrestap. Die bracht hem terug in Zeeland. Hij werd directeur van drie instellingen voor maatschappelijke dienstverlening op Walcheren die fuseerden en samen opgingen in Zorgstroom. Daarna leidde hij Pelita, een stichting die slachtoffers van Japanse overheersing bijstaat. Deze functie, waarbij zijn kennis van geschiedenis goed van pas kwam, bracht hem tot over de hele wereld.

Van jongs af aan al had hij interesse voor geschiedenis. Minstens duizend geschiedenisboeken las hij. Waarom zou hij verder studeren, hij had van zijn vijftiende tot zijn dertigste avondstudies gedaan. Maar toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, na zijn vut pakte hij weer een studie op, de mo-akte geschiedenis. Hij heeft ze alledrie gehaald en mag zich dus historicus noemen.


Allerlei


Een blik op de inhoudsopgave van het boek leert dat de inhoud zeer uiteenlopend is, 'allerlei' dus. Een 'waaier van onderwerpen', waarin hij historische verhalen opdiept en nieuwe theorieën oppert.

Zo valt er te lezen dat de guillotine niet als eerste uitgevonden werd door Joseph-Ignace Guillotin, aan wie de naam ontleend is, en die in Frankrijk in 1791 ingevoerd werd. Leo de Coninck is in het bezit van de eerste uitgave van 'Ouderdom, buytenleven en ofgedachten' van Jacob Cats uit 1656. Tot zijn verbazing vond hij daarin een gedicht "Op een vallende Bijl, in eenige Landen gebruykelijk", mét illustratie.
 

Het principe bestond dus al honderdvijftig jaar!


Goes
 

Al eerder was hij bij het archief om een zelfgeschreven en in eigen beheer uitgegeven boek aan te bieden. Dat was het boek 'Een Zeeuws leven', onder meer over Zeeuwse joden in de oorlog. Lees hierover in de nieuwsbrief van zomer 2012. Ook deed hij er onderzoek, destijds in de Wijngaardstraat nog. Hij is zich, ondanks zijn omzwervingen, altijd verbonden blijven voelen met Zeeland en met name Goes. Zijn dochter woont er en hij weet het Goese dialect nog feilloos te spreken.


Het boek 'Allerlei' schreef Leo de Coninck puur voor zijn familie. Het is niet te bestellen, u kunt het inzien in onze studiezaal.


Augustus 2016