Academische Zitting 2018

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Academische Zitting 2018

Academische Zitting 2018

Met een goed niveau van alle werkstukken en presentaties was ook de zevende editie van de Academische Zitting een succes. De bijeenkomst, die op 12 april plaatsvond in de Raadszaal, vormde de afsluiting van het jaarlijkse educatieproject van het Calvijn College en Gemeentearchief.


Twee klassen 5 vwo van het Calvijn College werkten vanaf eind januari in de studiezaal van het Gemeentearchief in groepjes aan opdrachten waarbij zij originele documenten onderzochten. De opdrachten sluiten aan bij de lesstof. Lees meer over het project. De leerlingen hebben hun onderzoek in een werkstuk vastgelegd en presenteerden de resultaten.


 

Wethouder Derk Alssema vertelt waarom de gemeente Goes het project belangrijk vindt.


 Docent Teo van Middelkoop licht de achtergronden van het educatieproject van het Calvijn College en het Gemeentearchief toe.


 

 De jury bestond uit v.l.n.r. Frank de Klerk (Gemeentearchief), wethouder Derk Alssema, docent Teo van Middelkoop en Willy van Meegen (Gemeentearchief, niet op de foto).


 

Derk Alssema met het groepje dat de derde prijs behaalde met een onderzoek naar (Engelse) bommen op Zeeland, ook Goes, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Martine de Rijke, Sarah Roos, Marte de Braal en Willianne van Steenis.


 De tweede prijs ging naar Stefan Witte, Jaron Murre en Tom de Munck. Zij zochten binnen het thema dekolonisatie van Nederlands-Indië naar het kantelpunt in de publieke opinie. Geheel links gemeentearchivaris Mirjam Louisse.


 

De winnaars van de eerste prijs, Laura de Visser, Luca Matthijsse en Nadine Wouters. Zij deden onderzoek naar de organisatie van de Bescherming Bevolking (BB) in het naoorlogse Zuid-Beveland tijdens de Koude Oorlog.


 

Leerlingen vertellen hoe ze het project hebben ervaren, waarom het belangrijk is om onderzoek in originele bronnen te doen en hoe het voelt om oude documenten in handen te hebben.
 


April 2018