Academische Zitting 2017

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Academische Zitting 2017

Academische Zitting 2017

Met een goed niveau van werkstukken en presentaties was ook de zesde editie van de Academische Zitting van het Calvijn College en Gemeentearchief een succes.

Twee klassen 5 vwo van het Calvijn College werkten in de periode februari t/m april in de studiezaal van het Gemeentearchief in groepjes aan opdrachten waarbij zij originele documenten onderzochten. De opdrachten sluiten aan bij de lesstof. Lees meer over het project.

De Academische Zitting, die op 20 april plaatsvond in de Raadszaal, vormde de afsluiting van de onderzoeken. De leerlingen hebben hun onderzoek in een werkstuk vastgelegd en presenteerden de resultaten. De jury bestond uit docent Calvijn College Teo van Middelkoop, wethouder Derk Alssema en archiefmedewerkers Frank de Klerk en Willy van Meegen.
 

Burgemeester René Verhulst opent de Academische Zitting.
 

Wethouder Derk Alssema vertelt waarom de gemeente Goes het project belangrijk vindt.

 

Docent Teo van Middelkoop (rechts) licht de achtergronden van het educatieproject van het Calvijn College en het Gemeentearchief toe. V.l.n.r. Frank de Klerk (Gemeentearchief), burgemeester René Verhulst, wethouder Derk Alssema.
 

Derk Alssema met de winnaars die de derde prijs behaalden met hun onderzoek naar het weeshuis in Goes. Marlinde van de Ree, Shifra de Visser en Anne van den Berg. 
 De tweede prijs ging naar Lisa Schot, Thirza Steketee en Martine Verwijs. Zij onderzochten brieven uit Nederlands-Indië binnen het thema dekolonisatie. Rechts gemeentearchivaris Mirjam Louisse.
 

De winnaars van de eerste prijs, Rebecca Jacobse, Hanna Kaars en Joëlle Sinke met Indië-veteraan de heer K. Filius, die zij interviewden voor hun onderzoek naar de berichtgeving van oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië.
 

Leerlingen vertellen hoe ze het project hebben ervaren en waarom het belangrijk is om onderzoek in originele bronnen te doen.