Academische zitting 2016

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  Academische zitting 2016

Academische zitting 2016

Met een goed niveau van werkstukken en presentaties was ook de vijfde editie van de Academische Zitting van het Calvijn College en Gemeentearchief een succes.

Twee klassen 5 vwo van het Calvijn College werkten in de periode februari t/m april in de studiezaal van het Gemeentearchief in groepjes aan opdrachten waarbij zij originele documenten onderzochten. De opdrachten sluiten aan bij de lesstof.  Lees meer over het project.

De Academische Zitting, die op 15 april plaatsvond in de Raadszaal, vormde de afsluiting van de onderzoeken. De leerlingen hebben hun onderzoek in een werkstuk vastgelegd en presenteerden de resultaten.
 

Wethouder Derk Alssema vertelt waarom de gemeente Goes het project belangrijk vindt.
 

Docent Teo van Middelkoop licht de achtergronden van het educatieproject van het Calvijn College en het Gemeentearchief toe.
 

Dorien Hengst presenteert de resultaten van het onderzoek van het groepje dat later de eerste prijs zou behalen. V.l.n.r. Dorien Hengst, Christel Stelpstra, Doreen de Visser en Ellis Hengst. In hun onderzoek vergeleken ze de opvang van Belgische vluchtelingen in 1914 met die van de Syrische vluchtelingen anno nu.
 

De jury, v.l.n.r. archiefmedewerkster Willy van Meegen, wethouder Derk Alssema, docent Calvijn College Teo van Middelkoop en archiefmedewerker Frank de Klerk
 

Derk Alssema met de winnaars die de derde prijs behaalden met het onderwerp Dekolonisatie, Remco Adriaanse, Leon Dieleman, Marijn Mulder en Pim Zuidijk. Links op de achtergrond gemeentearchivaris Mirjam Louisse.
 De tweede prijs ging naar Willemijn Otte en Lydia Fokke voor hun onderzoek naar Nederlandse krijgsgevangenen in Duitsland 1943-1945.
 

Leerlingen vertellen hoe ze het project hebben ervaren en waarom het belangrijk is om onderzoek in originele bronnen te doen.

 

Na afloop nog één keer kroketten eten in het bedrijfsrestaurant, misschien wel het populairste onderdeel van het educatieproject.


Zie ook het artikel in de PZC over de Academische Zitting