800 jaar Geerteskerk

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  800 jaar Geerteskerk

800 jaar Geerteskerk

Op zondag 5 juni is het Open Dag in Kloetinge. Onder andere is er een expositie over de geschiedenis van de kerk en het dorp Kloetinge van 1216 tot 2016, waarvoor het Gemeentearchief archiefmateriaal beschikbaar heeft gesteld. Wethouder D. Alssema opent de tentoonstelling om 11 uur.
Op maandag 6 juni verzorgt archiefmedewerker Frank de Klerk in de ochtend een lezing.

Onder de naam ‘Puntje Kloetinge’ vinden die dag in het dorp allerlei activiteiten plaats. Aanleiding is het 800-jarige bestaan van de Geerteskerk en het feit dat 165 jaar geleden het koetshuis aan het Marktveld is gebouwd. De naam ‘Puntje Kloetinge’ refereert aan de ligging van de attracties in de vorm van een taartpunt.

‘Puntje Kloetinge’ vindt plaats in het dorpscentrum van Kloetinge. De toegang tot alle activiteiten is gratis.Geerteskerk

Om 11 uur vindt in de Geerteskerk de officiële opening plaats van het ‘open kerk seizoen’, waarbij de kerk tot half september iedere woensdagmiddag (13.30 - 16.00 uur) en zaterdag (10.00 - 16.00 uur) open is voor bezoekers. De Goese wethouder Derk Alssema opent dan een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk en het dorp Kloetinge van het jaar 1216 tot 2016. Het Gemeentearchief van Goes stelt speciaal voor deze tentoonstelling zeer mooi archiefmateriaal beschikbaar. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m Open Monumentendag.
De openingshandeling wordt begeleid door het Zeeuwse ensemble VIER, de zangers Wilbert van Waas en Peter Reinders en zangeres Rianne Walhout, begeleid door gitarist Dick van Waas.
Publiek is van harte welkom bij de openingshandeling.

De kerk is open voor publiek tot 17.00 uur, waarbij ’s middags op het orgel wordt gespeeld. De Vereniging Ôns Boeregoed is aanwezig in de kerketuin met onder andere zelfgemaakte babbelaars.

Maandag 6 juni is er 's morgens een inloop in de Geerteskerk. Archief medewerker Frank de Klerk verzorgt dan een lezing over de geschiedenis van het dorp. De aanvangstijd wordt nog bekendgemaakt.


Koetshuis en tuin

Van 10.00 - 17.00 uur zijn het koetshuis en de tuin van de historische buitenplaats Kloetinge aan het Marktveld opengesteld voor bezoekers. Het koetshuis is gebouwd in 1851 voor gebruik door de bewoners van het grote huis Marktveld 19. Stalhouderij Brouwer uit ’s-Heer Hendrikskinderen toont koetsen in de rijtuigruimte en paarden in de stallen.

De tuin achter het koetshuis is in de negentiende eeuw aangelegd in landschappelijke stijl, met majestueuze bomen waaronder de grootste mammoetboom (Sequioadendron giganteum) van Zeeland. In de tuin bevinden zich een historisch Zeeuws bergje en borders met bloeiende planten.

Aanvullend kan een vrije wandeling worden gemaakt over het terrein van de Ambachtsheerlijkheid Kloetinge, toegankelijk via de Jachthuisstraat. Bijzonder is dat de functie van ambachtsheer/-vrouwe van Kloetinge nog steeds wordt uitgeoefend en van betekenis is. Zo ondersteunt de Ambachtsheerlijkheid van Kloetinge culturele activiteiten in het dorp.

Van 15.00 tot 16.30 uur treedt de Kloetingse Brassband Excelsior op in de tuin van Marktveld 19. U kunt het concert bijwonen via het koetshuis aan het Marktveld.


Geerteshuis

De naam ‘Puntje Kloetinge’ heeft ook betrekking op een ‘mini high tea’ die op 5 juni aan het publiek wordt geserveerd in verenigingsgebouw het Geerteshuis in de Jachthuisstraat. De high tea wordt begeleid door de Kloetingse musicus Frenk van Hooff.
 

Adressen en openingstijden

Geerteskerk, dorpscentrum: 11-17 uur

Koetshuis en tuin, Marktveld 18: 10-17 uur; ingang via het koetshuis aan het Marktveld. De tuin is zeer geschikt voor een kleine wandeling en om te fotograferen.

Brassband Excelsior: tuinconcert van 15.00-16.30 uur; ingang via het koetshuis, Marktveld 18.

Ambachtsheerlijkheid Kloetinge - vrije wandeling over het terrein, met uitzondering van de tuin rond het Jachthuis. Ingang via Jachthuisstraat 15.

Geerteshuis, Jachthuisstraat 13, open vanaf 11 uur voor koffie en thee. Komt u met een groep, dan graag van tevoren de ‘mini high tea’ reserveren: 0617 557 277.

Het evenement wordt georganiseerd met medewerking van Ambachtsheerlijkheid Kloetinge, Brassband Excelsior, familie Lenshoek, Frenk van Hooff, Geerteskerk Kloetinge, Het Geerteshuis, Lucy Cheng Cho Van, Gemeentearchief Goes, Meubel- en rijtuigstoffeerderij Brouwer, Ôns Boeregoed, Rode Kruis, VIER.

Hieronder kunt u de poster van de open dag downloaden.
 

Te downloaden: