150 Jaar Goese Lyceum

Gemeentearchief
HOME  |  Documenten  |  150 Jaar Goese Lyceum

150 Jaar Goese Lyceum


André Sukel van het Goese Lyceum werkt aan een boek over 150 jaar Goese Lyceum en is regelmatig bij het Gemeentearchief om te zoeken naar vooral foto's. Vrijwilligster Toos Barendse assisteert hem daarbij.


Het Goese Lyceum, na fusie met de Van Dusseldorp-mavo onderdeel van Pontes Scholengroep, komt voort uit de in 1865 opgerichte Rijks Hoogere Burger School (R. H.B.S.). Deze school zat aan de A. Joachimikade, het gebouw is er nog.
 

De Rijks H.B.S. in 1871


Uit die eerste periode heeft hij al verschillende boekjes verzameld, zoals een lesprogramma uit 1867, dat hij op school in het archief vond.
 


En een feestgids, van een eerder jubileum van de school, bij het veertigjarig bestaan in 1905.
 


Op het programma stond een 'Gecostumeerde optocht op Rijwielen', met prijzen voor de mooiste en prijzen voor de eigenaardigste 'costumes'. In de grote zaal van de sociëteit V.O.V. waren gymnastiekwedstrijden aan ringen, rek en brug, waarmee medailles gewonnen konden worden. 's Avonds was er een 'Soirée', met atletiekdemonstraties, zang, dans, concerten en operette, en na afloop gelegenheid tot dansen.


Bij het Gemeentearchief vond hij stukken als de bouwtekening van de oude hbs, notulen van lerarenvergaderingen en namenlijsten van leraren en leerlingen.
 

Bouwtekeningen, namenlijsten en een programma

 Het boek waarin de notulen van de lerarenvergaderingen werden opgeschrevenOok een boekje met allerlei knipsels en programmaboekjes van leerlingenvereniging Vlam.

 


Foto's
 

Maar vooral is hij bij het Gemeentearchief op zoek naar foto's. Ongeveer 5830 foto's van de hbs, de Dusseldorpmavo en het Goese Lyceum ploegt hij door om te kijken wat er van zijn gading is. Toos Barendse helpt hem daarbij. Zij heeft, samen met de in 2014 overleden Adri Biersteker, deze foto's gedigitaliseerd en in een database ingebracht, gecategoriseerd en beschreven. Lees meer over het project van Toos Barendse en Adri Biersteker.

Hij richt zich vooral op foto's van de gebouwen, de leraren en de leerlingen. Afscheidsfoto's van leraren bijvoorbeeld en foto's van activiteiten als zeilkampen en schoolreizen, zoals de jaarlijkse Rome-reis. De zwartwit-sfeer van oude foto's wil hij in het boek hebben, maar niet alleen. Ook de dynamiek van het moderne moet erin.

Toos heeft hem wegwijs gemaakt in de database waarin de foto's zijn opgenomen. Ondertussen werkt zij door aan het nieuwe materiaal dat zij nu via André Sukel binnenkrijgt. Foto's van reünistendagen van 2013 en 2014 bijvoorbeeld, foto's van informatieavonden van 2015. Recent materiaal dus, en toch is het weer een hele toer om alle namen van de personen die op de foto's staan boven water te krijgen.


Virus
 

Het boek over 150 jaar Goese Lyceum zal verschijnen als een extra uitgave van de Ponterazzi, het infomagazine voor ouders, waarvan André Sukel eindredacteur is.

Hij bouwt het boekje thematisch op, niet chronologisch, dat vindt hij wat saai. Hij heeft er erg veel plezier in, werkt er ook 's zondags thuis nog wel aan. En op school is dit nu bijna zijn hoofdtaak geworden, zo veel tijd neemt het in beslag. Dat kan, want hij doet, na achtereenvolgens te hebben gewerkt als leraar Nederlands, directielid, roostermaker, nu voornamelijk projecten. Sinds 1984 is hij in dienst bij het Goese Lyceum.

In zijn werkkamer wandelen steeds collega's binnen, kijken wat hij nu weer voor leuke oude foto's heeft. En dan is het van, o ja dat is die en die en o ja dat is waar ook. Een déja vu-gevoel, hartstikke leuk, het is een virus bijna, zegt hij. Ook droevige dingen komen weer in herinnnering. Een leerling die op veertienjarige leeftijd een dodelijk ongeluk kreeg, een jongen van achttien die door ziekte overleed.


Reünie
 

Nu, in het eigenlijke jubileumjaar 2015, hebben allerlei reguliere schoolfestiviteiten een jubileumsausje gekregen. Het jaarlijkse gala in juli was een jubileumgala en het jaarlijkse muziekfestival was een jubileumfestival. Bij de organisatie van die feesten is Sukel ook vaak nauw betrokken. Pas nog, bij de 'Dag van de Franse Taal' op 12 november. Toen had hij zijn Citroën DS op het schoolplein gestald en alle leerlingen mochten erin. Dat heeft de krant nog gehaald.


 

De Bevelandse Bode met op de voorpagina een foto met leerlingen die selfies maken voor de Citroën DS van André Sukel


En de foto heeft de eerste prijs gewonnen, bij de wedstrijd die de organisatie van het evenement, waaraan vierhonderd scholen voor voortgezet onderwijs deelnamen, had uitgeschreven.


Maar het eigenlijke jubileumfeest is in april volgend jaar. Dan is er een grote reünie, georganiseerd door een commissie waarvan André Sukel deel uitmaakt. Een selectie van foto's is dan in een expositie te zien.


Ook komt er een vitrine-expositie met boekjes, de oude schoolbel, T-shirts, bierglazen en stropdassen met logo, schoolspullen zoals linealen en oude agenda's, verwijzingsbordjes en beeldjes. Van alles is er op de oproep van de commissie binnengekomen. Vanuit de oude Van Dusseldorpmavo, die nu antikraak bewoond wordt, kwam ook nog het een en ander. Een paar van de bewoners, studenten, zijn oud-leerlingen van het Goese Lyceum. Natuurlijk mocht hij die spullen hebben, zij het in ruil voor een kratje bier. (Daar kwam trouwens ook nog weer een verhuisdoos vol met foto's tevoorschijn, dus Toos is voorlopig nog niet klaar..... )

En vooral is daar in april dan het moment daar dat André Sukel het jubileumboek zal presenteren. Toos is daar vanzelfsprekend bij, die gaat weer namen verzamelen!

Alle foto's van het Goese Lyceum komen in de loop van volgend jaar online via de website van het Gemeentearchief Goes.December 2015