Abraham Tappy (1735-1773), horlogemaker

Gemeentearchief
HOME  |  Rubrieken  |  De Goese jaren van  |  Abraham Tappy (1735-1773), horlogemaker

Abraham Tappy (1735-1773), horlogemaker

 


De horlogemaker Abraham Tappy had rond 1770 in de Klokstraat in Goes een uurwerkzaak. Deze in Zwitserland geboren Tappy trok als jonge man naar Londen en werd daar uurwerkmaker en uurwerkhandelaar. Uiteindelijk kwam Tappy in Nederland terecht, aanvankelijk in de stad Veere en nadien te Goes.
 


In beide plaatsen was hij actief en signeerde zijn horloges met “Abraham Tappy met preveligie tot Veere en Goes”. (Soms staat er 'Veer' of 'Veeren'.)
 


In Goes kwam hij te overlijden en werd begraven in de Grote Kerk. Zijn weduwe voerde de uurwerkzaak met een knecht nog een aantal jaren verder.
 


In Tijdschrift, een uitgave van de Federatie Klokkenvrienden, verschenen in 2013 twee uitvoerige artikelen over deze horlogemaker Abraham Tappy. De artikelen zijn van de hand van P. Andriessen en J.H. Midavaine. (Deze zijn tevens eind 2014 en begin 2015 gepubliceerd in het Zwitserse blad Chronométrophilia, waarbij de originele tekst in het Frans is vertaald.)

Frank de Klerk van het Gemeentearchief schreef nadien nog een bijdrage over Tappy uit zijn periode in Goes.

In het Veerse blad Stadsheraut verscheen eind 2015, begin 2016 nog een artikel over Tappy van de hand van J.H. Midavaine, waarin hij wat meer op het privéleven van de horlogemaker ingaat.

De artikelen kunt u hieronder downloaden.