Elsa Westland

Gemeentearchief
HOME  |  Thema's  |  Beeldende kunst  |  Elsa Westland

Elsa Westland

Keramisch wandreliëf


Eind jaren 1970
Voormalig GAK-gebouw
V.d. Spiegelstraat Goes tot februari 2019.

Dit keramische wandreliëf bevond zich niet in de openbare ruimte, maar in wat wel ooit tot de semi-openbare ruimte behoorde: de entree van het GAK-gebouw.
 

Keramisch wandreliëf van Elsa Westland in het voormalige GAK-gebouw aan de V.d. Spiegelstraat.

In 2018, toen het plan bekend werd om het gebouw, dat al enige jaren leegstond, te slopen, nam Magdeleen van Eersel, dochter van de kunstenaar, het initiatief om het kunstwerk te redden en startte daartoe een crowd fundingactie met de titel De verborgen schat van het GAK-gebouw. In februari 2019 werd het werk gedemonteerd en tijdelijk opgeslagen in afwachting van een nieuwe plek.

Toen het nieuwe gebouw van het GAK in Goes werd gebouwd, eind jaren zeventig, kreeg beeldend kunstenaar Elsa Westland de opdracht om er een kunstwerk voor te maken. Dat werd een keramisch wandreliëf van zo’n 5 bij 7 meter. Het was opgebouwd uit losse onderdelen die ze in haar atelier maakte, en die in de entreehal van het GAK gebouw aan de muur werden bevestigd, en aan elkaar werden gevoegd.
Het werk doet denken aan een dwarsdoorsnede van aardlagen, een beeld dat aansluit bij de doelstellingen van het GAK, dat alle lagen van de bevolking diende. Het is het grootste werk uit het oeuvre van Elsa Westland.

Foto's: Elsa Westland 1979