2019.12 Goes in de Gouden Eeuw / Rembrandtjaar - Gemeentearchief

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2019.12 Goes in de Gouden Eeuw / Rembrandtjaar - Gemeentearchief

2019.12 Goes in de Gouden Eeuw / Rembrandtjaar - Gemeentearchief

3 t/m 31 december 2019 - Goes in de Gouden Eeuw/Rembrandtjaar
1600 - 1700

Het Gemeentearchief en de regioarcheoloog sluiten aan bij het landelijke thema De Gouden Eeuw en het Rembrandtjaar met een expositie in december 2019.

Hoe zag Goes eruit in de Gouden Eeuw? Waren het voor Goes ook 'Gouden' tijden? Wie waren belangrijke personages in Goes in die periode? Welke voorwerpen zijn er nog in het Historisch Museum De Bevelanden? Dankzij de bloei van de handel bloeiden ook de kunsten en de wetenschappen, hoe was dat in Goes?
Documenten, afbeeldingen en archeologische vondsten vertellen het verhaal van de handel, de kunst en de wetenschap.


Mode in de archeologievitrines

In de archeologievitrines zijn kledingaccessoires uit de Gouden Eeuw te zien uit de verzameling van Peter Hengsdijk tegen de achtergrond van tekeningen van Jacqueline de Smidt.


Hedendaagse kunst

Daarnaast wordt een aantal werken van hedendaagse beeldend kunstenaars getoond die verwijzen naar de Gouden Eeuw. Kunstenaars zijn

Floor Hermes - 'Jackboot 1650'

Judy Hooymeyer - 'Meekrap'

Ton Lamper - 'Tulpenvaas'

Marijke Leertouwer - 'Assemblage Isabella de Moerloose'


Lang leve Rembrandt

Tevens zijn werken van Zeeuwse finalisten van het project Lang leve Rembrandt te zien, reacties op de oproep van het Rijksmuseum om werk geïnspireerd op Rembrandt in te zenden. Recent werden ze tentoongesteld in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. De werken die nu getoond worden, zijn van:

K.C. Korfker - 'Nachtwacht anders'

Yvonne de Kramer - 'Zelfportret Rembrandt'

Piet / /Mary Minnaard - 'De Man met de Gouden Helm Rembrandt'


Ze worden geëxposeerd bij een "Goese Nachtwacht", een print op bijna ware grootte van een van de vier schuttersstukken in Historisch Museum De Bevelanden. Deze print naar een foto van Adri Verburg maakte onlangs deel uit van Veste Verlicht.


VR-bril

Ook is er de mogelijkheid voor het publiek om met een VR-bril op zoek te gaan naar een schilderij van Rembrandt dat ooit aan de wand hing in het pand Magdalenastraat 7 in Goes. Dit pand is virtueel nagebouwd aan de hand van oude bouwtekeningen en een boedellijst uit 1665.
 

'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.

Aanmelden VR-bril

Wilt u ook met de VR-bril op zoek naar de Rembrandt in de Magdalenastraat? Het is noodzakelijk u hiervoor aan te melden. Stuurt u een e-mail naar gemeentearchief@goes.nl

Bezoek

Stadskantoor Goes, M.A. de Ruyterlaan 2. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur.


De expositie is een samenwerking van het Gemeentearchief Goes, de gemeentelijke afdelingen Facilitaire Zaken en Vergunningen & Handhaving en de archeoloog voor de regio Oosterschelde.