2019.12 Goes in de Gouden Eeuw - Gemeentearchief

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2019.12 Goes in de Gouden Eeuw - Gemeentearchief

2019.12 Goes in de Gouden Eeuw - Gemeentearchief

December 2019 - Goes in de Gouden Eeuw 1600 - 1700

Het Gemeentearchief sluit aan bij het landelijke thema De Gouden Eeuw en het Rembrandtjaar met een tentoonstelling in december 2019. Zonder te ontkennen dat deze periode ook schaduwkanten had, willen wij licht werpen op deze ook voor Goes bijzondere periode.

Hoe zag Goes eruit in de Gouden Eeuw? Waren het voor Goes ook 'Gouden' tijden? Wie waren belangrijke personages in Goes in die periode? Welke voorwerpen zijn er nog in het Historisch Museum De Bevelanden? Dankzij de bloei van de handel bloeiden ook de kunsten en de wetenschappen, hoe was dat in Goes?
Documenten, afbeeldingen en archeologische vondsten vertellen het verhaal.


Kunst

Daarnaast wordt een aantal werken van hedendaagse beeldend kunstenaars getoond die verwijzen naar de Gouden Eeuw. Kunstenaars zijn

Floor Hermes

Judy Hooymeyer

Ton Lamper

Marijke Leertouwer

Tevens zijn werken van Zeeuwse finalisten van het project Lang leve Rembrandt te zien, reacties op de oproep van het Rijksmuseum om werk geïnspireerd op Rembrandt in te zenden. Recent werden ze tentoongesteld in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. De werken die nu getoond worden, zijn van:

K.C. Korfker (onder voorbehoud)

Yvonne de Kramer (onder voorbehoud)


VR-bril

Ook is er de mogelijkheid voor het publiek om met een VR-bril op zoek te gaan naar een schilderij van Rembrandt dat ooit aan de wand hing in het pand Magdalenastraat 7 in Goes. Dit pand is virtueel nagebouwd aan de hand van oude bouwtekeningen en een boedellijst uit 1665.
 

'Rembrant van Rijn groetenisse van Maria aen Elisabeth, no. 48 op 800. gulden.'
Archief Weeskamer Goes, Boedelrekeningen inv.nr. 813.