2019.05 Vitrines: Streekdrachtproject Goese Lyceum

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2019.05 Vitrines: Streekdrachtproject Goese Lyceum

2019.05 Vitrines: Streekdrachtproject Goese Lyceum

Dit item is verlopen op 22-05-2019.

Van 7 t/m 21 mei 2019

Brugklasleerlingen van het Goese Lyceum tonen tot 21 mei het resultaat van een project rond streekdracht.


Klas b1a


 

Zeeuws handwerk erfgoed versus de Zeeuwse jeugd.

Eva Martens, leraar beeldende vorming, draait met een brugklas van het Goese Lyceum, locatie Bergweg een project rondom streekdracht en handwerken. Ze wil de leerlingen kennis laten maken met het Zeeuws handwerk.

Tijdens de lessen op school leren de jongeren borduren, haken en naaien door vrijwilligers, die zijn gekomen na een oproep via het SMWO vrijwilligers steunpunt.

Stichting Zeeuwse visserstruien heeft ook haar medewerking verleend in dit project. Omdat ook zij het belangrijk vinden dat dit Zeeuwse erfgoed blijft bestaan. Hierdoor ontstaat een verbinding tussen jong en oud.

Het stoffige imago van de streekdrachten blijkt mee te vallen bij de jongeren, ze maken er een eigen moderne versie van. Na afronding van alle lessen gaan de leerlingen hun kunstwerken exposeren in het gasthuis in Goes. Daar bespreken zij hun werkstukken met de ouderen en ontstaat er weer een verbinding tussen jong en oud. Vervolgens volgen er nog twee exposities in het stadskantoor in Goes en in de bibliotheek van Middelburg.

Doel en werkwijze van het project

Het doel van het project is verbinding van Zeeuwse ouderen met leerlingen van school en de techniek van het Zeeuwse handwerk over te brengen. Leerlingen gaan op bezoek bij ouderen of ouderen komen op school. De jongeren leren:

  • kennis van oude technieken;
  • omgaan met ouderen; jong en oud verbinden
  • maatschappelijk betrokkenheid;
  • plaats in de maatschappij voor de ouderen.

Wil je meer weten over de projecten rondom Zeeuws textiel erfgoed?

  • Het Gerief Goed van tante Zoet, heeft een artikel over Zeeuws erfgoed geschreven.
  • Eva Martens heeft verschillende blogs geschreven over haar projecten op de LOF site. (lerarenontwikkelfonds.nl)

Zeeuws handwerk erfgoed versus de Zeeuwse jeugd is een LOF-initiatief. (Leraren ontwikkel fonds) Het LOF ondersteunt en verbindt leraren met goede initiatieven om het onderwijs te verbeteren.