2017-9 (t/m) Archeologie: ontstaan en ontwikkeling van Goes

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2017-9 (t/m) Archeologie: ontstaan en ontwikkeling van Goes

2017-9 (t/m) Archeologie: ontstaan en ontwikkeling van Goes

Dit item is verlopen op 05-10-2017.

Aan het begin van de vorige eeuw zag je bij ‘een nieuwbouwproject’ soms een verstrooide man bezig met het nauwkeurig documenteren van muurresten, kelders, beerputten, etcetera. Vaak waren het leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) die voor de graafwerken uit zoveel mogelijk informatie en vondsten verzamelden. Anno 2016 is hierin veel veranderd. Tegenwoordig is de professioneel archeoloog niet meer weg te denken bij  een nieuwbouwproject en bundelt hij de krachten met de vrijwilligers. Het doel is door de jaren heen niet veranderd: namelijk een beter beeld krijgen van het verleden van de streek.

Omdat het dit jaar 60 jaar geleden is dat de AWN is opgericht en omdat het verhaal over het verleden van Goes te mooi is om niet te vertellen hebben de AWN, enkele vrijwilligers en de gemeente Goes de krachten gebundeld en een tentoonstelling gerealiseerd. In deze tentoonstelling wordt een beeld gegeven van het ontstaan en de ontwikkeling van Goes in de periode van het begin van onze jaartelling tot 1586. Vondsten die in de afgelopen decennia zijn gedaan, zullen voor het eerst voor het grote publiek te bewonderen zijn. De tentoonstelling is zowel chronologisch als per vindplaats ingericht.

Naast dat in de tentoonstelling te zien is hoe de stad Goes zich heeft ontwikkeld, valt ook veel te leren over handelscontacten die Goes onderhield met streken hier ver vandaan. Ook het begin dit jaar geschreven historische bureauonderzoek voor de historische binnenstad van Goes is hier in te zien. Tot slot is ook gedacht aan de kleinste bezoekers. Meerdere spelletjes zorgen ervoor dat ook zij spelenderwijs iets kunnen leren over het verleden van Goes.

Bij de expositie is een boekje gemaakt. Dit kunt u onderaan de pagina downloaden.


De expositie is ingericht in twee vitrines midden in de hal van het Stadskantoor. Foto Dicky de Koning.
 

Wethouder Derk Alssema opende de expositie op 15 december 2016. Foto Niek Beeke.

Te downloaden: