2017-5 Anita Berrevoets

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2017-5 Anita Berrevoets

2017-5 Anita Berrevoets

Dit item is verlopen op 05-06-2017.

Anita Berrevoets heeft in juni 2016 de opleiding Steen en Beeld afgerond aan de kunstacademie in Eeklo. Dit is haar eerste expositie in Goes. Zij heeft in België drie maanden geëxposeerd in de Kunstacademie. De beelden die zij hiervoor heeft gebruikt, worden nu ook in Goes tentoongesteld.Waarom deze beelden?

Het is een serie die bij elkaar aansluit. Het zijn abstracte beelden die bloemvormen in zich hebben. Ik werk vanuit taille directe. Dat is een beeldhouwtechniek, waarbij je rechtstreeks in de steen gaat hakken. Soms vanuit een ruwe schets of een detail van uit de natuur. Zonder veel te meten en te plannen ontstaat er gaandeweg een beeldhouwwerk. Ik hou van deze techniek omdat het mij vrijheid geeft in mijn expressie. Is het gevaar dan niet dat je een fout maakt?

Het is moeilijk te bepalen wanneer een beeld klaar is. Het gevaar bij mij is dat ik blijf hakken tot er niks meer overblijft. Als je een voorbeeld hebt, weet je dat je werk af is. Nu ben ik mijn eigen criticus.
 


Op welk moment weet je dat het klopt?

De steensoort en de lichtinval zijn bepalend. Ik stop op het moment dat ik het gevoel heb dat de vorm het best tot zijn recht is gekomen. Het komt voor dat ik dan toch nog verder ga, met als gevolg dat de steen in de hoek terecht komt. Soms pak ik de steen dan na een poos weer op en blijkt er toch nog een kunstwerk in te schuilen.
 


Waarom heb je de beelden op sokkels geplaatst?

De sokkels zijn oude meerpalen, die jarenlang in het water hebben gestaan en hun eigen ‘verhaal’ vertellen. De gebruikte materialen, albast en hout, vullen elkaar soms aan en soms contrasteren ze. Maar zij vormen altijd een eenheid.


Wat hoop je dat de kijker ervaart?

Ik hoop dat ze er net als ik van genieten. Dat ze geraakt worden door de vorm, door de lichtinval en door de manier waarop ze geëxposeerd worden.
 


Naar tentoonstellingsagenda Stadskantoor