2015-9 Foto's Foetaal Alcohol Syndroom

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2015-9 Foto's Foetaal Alcohol Syndroom

2015-9 Foto's Foetaal Alcohol Syndroom

Dit item is verlopen op 02-11-2015.
In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan 500 kinderen geboren met het foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit is het directe gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.
 
 
 
 
De fototentoonstelling Foetaal Alcohol Syndroom is een unieke expositie waarin foto's van fotograaf Allard de Witte, die vier jaar lang kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) volgde en vastlegde, zijn gecombineerd met filmmateriaal van hem en journalist Joost Bos en foto's van dertig FAS-kinderen zelf. Het resultaat: een zeer persoonlijke kijk in de belevingswereld van kinderen met FAS.
 


FAS

Het foetaal alcoholsyndroom veroorzaakt een aantal karakteristieke lichamelijke en neurologische afwijkingen. Kenmerkende lichamelijke afwijkingen zijn een rechte bovenlip, geen of bijna geen geultje tussen bovenlip en neus, hangende ogen, slechte tanden, hartproblemen en vervorming van botten. Veel kinderen met FAS hebben daarnaast vooral last van hyperactiviteit en autistisch gedrag en emotie-, concentratie- en geheugenproblemen. FAS is: na de vakantie vergeten zijn hoe je moet fietsen, nooit leren klokkijken en het verschil tussen goed en slecht niet begrijpen. FAS-kinderen zijn meestal vriendelijk, openhartig en spontaan, maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Doordat hun geweten niet goed werkt en ze vaak beïnvloedbaar en goedgelovig zijn, vormen ze makkelijke slachtoffers. Ze kennen geen grenzen en doen gevaarlijke dingen zonder de consequenties ervan te overzien. Deze kinderen lopen een groot risico met criminaliteit of prostitutie in aanraking te komen. FAS duurt een leven lang, maar is gemakkelijk te voorkomen: door niet te drinken tijdens de zwangerschap.

 

 

Het FAS-project

Journalist Joost Bos en fotograaf Allard de Witte brachten de afgelopen twee jaar de gevaarlijke gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap in beeld. Met een persoonlijk (foto)boek, reizende expositie, interactieve website vol videogetuigenissen van kinderen en ouderen met FAS, ouders en wetenschappers en een dagboekproject voor FAS-kinderen schetst het project een beeld van de duizenden Nederlandse kinderen die voor het leven beschadigd zijn. Het FAS-project vormt de opmaat voor een landelijke bewustwordingscampagne over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

 

 

Expositie

De expositie bestaat uit een groot aantal portretten van verschillende kinderen met FAS. Daarnaast zijn er een aantal series van kinderen. Zowel Isiah als Lorenzo (Alex in het boek) zijn een jaar gevolgd, waardoor een uitgebreid fotoverhaal van hun leven is ontstaan. Beide kinderen zitten op Mytylschool de Sprienke.

De inmiddels twaalfjarige Isiah heeft het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) en woont bij zijn tante in Vlissingen omdat zijn ouders niet voor hem kunnen zorgen. Tot een paar maanden geleden woonde hij bij zijn oma, maar zij is januari van dit jaar overleden aan kanker.

Isiah is goed in computerspelletjes en luistert graag naar muziek. Elke dag wordt hij door een taxi in Vlissingen opgehaald en naar zijn school in Goes gebracht. Andere kinderen hebben vaak al snel door dat Isiah een beetje anders is, wat samen spelen belemmert. Vaak begrijpt hij zichzelf niet goed doordat zijn eigen gevoelens hem verwarren.

De negenjarige Lorenzo woont ook bij de tante van Isiah. Aangezien ze allebei heel veel aandacht nodig hebben en erg verschillend van karakter zijn, gaat dat moeizaam. Lorenzo is erg expressief en houdt er van om in het midden van de belangstelling te staan. Als er te veel prikkels zijn of de aandacht gaat naar iemand anders, dan kan de stemming zomaar ineens omslaan bij Lorenzo. Als Lorenzo zich mag verkleden als meisje wordt hij rustig en ontspannen. Hij is dol op jurken, hoge hakken, make-up en lang haar.  In huis mag hij zich verkleden maar buiten moet hij zich voorlopig kleden als jongetje. Lorenzo: "Als ik een prinses ben, dan ben jij mijn prins en dan wonen we samen in een kasteel".

 

 

Prijzen

Bij de Zilveren Camera heeft het FAS-project de tweede prijs gewonnen in de categorie van de Canon prijs.

 

Meer informatie

http://www.fasproject.nl