2015-2 Galerie-Atelier De Kaai

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2015-2 Galerie-Atelier De Kaai

2015-2 Galerie-Atelier De Kaai

Dit item is verlopen op 27-03-2015.

Werk van twee van de kunstenaars van Galerie-Atelier De Kaai wordt getoond: Jan Heezen en Lisette Koppejan.

 

Jan Heezen

 

 

Jan Heezen (1968, Rotterdam) tekende als kind al graag. Hij had allerlei baantjes, bij de reinigingsdienst, als glazenwasser, kok en klusser. Sinds 2010 werkt Jan bij Galerie De Kaai. Zonder dat hij ooit schilderles heeft gehad, begon hij te experimenteren met verf.


In het begin gebruikte hij alleen dunne lijnen. Later werd het landschap steeds complexer en door de gelaagdheid van het werk creëert hij diepte. Lino’s drukt hij in een keer af en gaat ze daarna bewerken met pastelkrijt. Zijn penseelstreken zijn stevig en geven het werk sterke zeggingskracht. Jan zegt dat hij een scène in zijn hoofd heeft die hij moet vormgeven. Soms heeft hij zoveel voorstellingen in zijn hoofd dat hij er niet van kan slapen.


Jan Heezen gelooft dat er leven is op de planeten. “Het heelal is zo groot dat kan niet anders”, volgens hem. De doorkijkjes in zijn landschappen verwijzen daar naar. Landschappen en het heelal schilderen heeft zijn voorkeur. Ook angstwekkende gebeurtenissen zoals 11 september in New York laat hij opnieuw herleven door de Twin Towers in een sprookjessfeer te schilderen. Jan weet van kinds af aan dat tekenen en schilderen hem het meest gelukkig maakt. Hij werkt drie dagen in Galerie Atelier De Kaai.

 

Tentoonstellingen 

 •  ‘360’, groepstentoonstelling, Wit.h Sociaal Artistieke Werkplek, Kortrijk, België, 2011
 • Kunstcongres UWV  Kroller-Muller Otterloo, 2012
 • ‘De Kaaimannen’, groepstentoonstelling,  Galerie Atelier De Kaai, Goes,2011
 • ‘Zout +Zoet+Steen+Lucht’, duotentoonstelling, Galerie Atelier De Kaai, Goes,  2012
 • Groepstentoonstelling’Portretten’, Galerie Atelier De Kaai, 2013
 • Een BunderKaai, groepstentoonstelling, Een BunderKunst, ’s-Heer Arendskerke, 2013
 • Kunst en Natuurroute Wemeldinge, soloexpositie, Wemeldinge, 2013
 • Ra Postcards, internationale groepstentoonstelling, Bergen (N), 2013
 • Expositie van atelier de Kaai op de HAN, Nijmegen, 2014

 

 

Lisette Koppejan

 

 

Lisette Koppejan (1972) werkt sinds 1996 in het atelier van De Kaai.

Lisette Koppejan is een autistische vrouw. In het begin leverde zij in rap tempo vijf of zes tekeningen per dag af. Men besloot haar een groot doek te geven en te kijken of haar tempo hierdoor verminderde. Dat lukte en sindsdien werkt ze wekenlang aan een doek.

Haar gedrevenheid is het bij het schilderen duidelijk te zien. De ondergrond van acrylverf is met een grove kwast of roller bewerkt. Het geeft een zekere gelaagdheid aan het werk. Daarna volgt de voorstelling vaak met oliepastel getekend. Ze stileert de vormen met zwart oliekrijt of Oost-Indische inkt.

De onderwerpen in haar werk zijn vaak hetzelfde, vissen, bomen en bloemen enzovoorts. Haar kleurgebruik is opvallend goed gekozen en heeft een sterke zeggingskracht. Of zij bewust kiest voor de kleuren of dat het op toeval berust is niet te achterhalen. Haar werk kun je als primitief beschouwen. Haar primaire vormen in de gelaagde ondergrond zijn iedere keer weer verassend. Veel beschouwers willen haar doeken in huis hangen.

 

Tentoonstellingen

 • Penseelstreek, Krasse drukken, duo-tentoonstelling, Galerie-Atelier De Kaai, 1999
 • De Kaai in t Kerkje, groepstentoonstelling, t Kerkje, Ellewoutsdijk, 2005
 • Vis á Vis, solotentoonstelling, Galerie-Atelier De Kaai, Goes, 2011
 • Expositie van Galerie-Atelier de Kaai op de HAN, Nijmegen, 2014

 

 

 

 

Galerie-Atelier De Kaai

 

Galerie-Atelier De Kaai is een werkplaats voor talentvolle kunstenaars met een beperking. De Kaai is breder opgezet dan alleen een werkplaats en functioneert in verschillende netwerken in de maatschappij. Zowel nationaal als internationaal.


De verschillende beeldende werken van de kunstenaars van De Kaai vinden hun weg via de actuele outsider art*. Een aantal kunstenaars van De Kaai heeft een groot oeuvre opgebouwd. Verschillende kunstenaars exposeerden in Amsterdam, Wenen, Gent, Münster, New York en diverse andere steden.


Een aantal artikelen van het werk van verschillende kunstenaars van de Kaai is opgenomen in het kunsttijdschrift Out of Art.


Een van de onderdelen van de Kaai is de artotheek. De beeldende werken zijn geselecteerd en verwerkt in een systeem. De werken kunnen uitgeleend worden en verkocht aan bedrijven en particulieren. De artotheek loopt al jaren goed en kent regelmatig nieuwe leners of kopers. Informatie artotheek: www.artotheek.be


Een andere activiteit van De Kaai is het organiseren van exposities in de eigen galerie. Deze exposities laten werken zien van zowel kunstenaars van De Kaai, kunstenaars uit het outsider-circuit en reguliere kunstenaars.

 

Galerie Atelier De Kaai
J.A. van der Goeskade 65
4461 BJ Goes
0113-222891

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 – 16.00 uur