2015-12 Variant exposeert Khalid Rasoul en Luc Willem

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2015-12 Variant exposeert Khalid Rasoul en Luc Willem

2015-12 Variant exposeert Khalid Rasoul en Luc Willem

Dit item is verlopen op 31-12-2015.

Stichting Variant Goes organiseert activiteiten over het samenleven van verschillende culturen met als motto  “Samenleven doen we met elkaar”. Een van die activiteiten is “Van Ginder en Hier", een project van allochtone en autochtone kunstenaars.
 

Khalid Rasoul (links) en Luc WillemKhalid Rasoul


Khalid Rasoul is een Koerdische Irakees die gevlucht is uit zijn land. Hij werkt in Goes als beeldend kunstenaar en neemt deel aan het kunstproject “Van Ginder en Hier”. In Irak was Khalid een bekende kunstenaar. Hij exposeerde veel, maakte een decoratie voor een theater, was actief met kunst en jongeren en schreef artikelen over kunst. Hij exposeerde in Londen, Hannover en Toronto met een groep Koerdische kunstenaars.


In 1996 is hij als vluchteling aangekomen in Nederland en hier ging hij verder met zijn werk als kunstenaar. Hij exposeerde in Lelystad, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Maassluis, Vlaardingen, Maastricht, Zevenbergen en Goes.
 


 

Zijn kunst omschrijft hij als symbolisme. In vergelijking tot zijn werk in Irak is het werk nu veel kleuriger. Zijn onderwerp is het streven naar vrijheid van het Koerdische volk. Khalid exposeert op deze expositie werken uit het project “Van Ginder en Hier”. Samen met Luc Willem neemt hij ook deel aan het schoolproject "Goes Internationaal" van Variant GoesLuc Willem


De situatie in de samenleving en de interactie tussen individuen zijn de thema’s in het werk van Luc Willem. Deze Belgische kunstenaar woont al sedert 1975 in Nederland. Vanaf 1995 is hij werkzaam als coördinator van VluchtelingenWerk Zeeland. De inzet voor vluchtelingen is voor Luc Willem een logische stap als geëngageerd kunstenaar. Hij exposeerde vooral in België en Nederland in heel verschillende settings. Zo werd bijvoorbeeld  een tocht gemaakt langs jongerencentra met expo, film en optreden van een band.

Als voorzitter van de Stichting Variant was hij een van de initiatiefnemers van het project “Van Ginder en Hier”.
 


In zijn werk gebruikt hij verschillende technieken. Na een korte kunstopleiding bij Elias en Luc Claus in België heeft hij werken gemaakt in zijn herkenbare beeldtaal. Vooral de werken over onrecht  zijn explicieter. Zijn visie over kunst is dat de toeschouwer de vrijheid van interpretatie heeft. Luc Willem zegt dat als hij een werk af heeft, hij dan net als anderen de toeschouwer is die zich een beeld vormt van het werk. Luc Willem exposeert op deze expositie werken van het project  “Van Ginder en Hier”.Goes Internationaal 2015


Goes Internationaal georganiseerd door Variant Goes in samenwerking met  Scalda was dit jaar wederom een groot succes. De studenten van Scalda-Zeeland gingen op wereldreis en maakten nader kennis met andere nationaliteiten en culturen. De studenten waren verdeeld in groepen van ongeveer 15 tot 20 personen. Elke groep bezocht drie verschillende activiteiten.

Khalid Rasoul vertelde over zijn achtergrond als gevluchte Koerdische kunstenaar, over de Koerdische cultuur en over de huidige situatie in Koerdistan. Luc Willem verzorgde de inleiding met verwijzing naar VluchtelingenWerk en een workshop waarin de leerlingen vijf zaken benoemden die ze wilden meenemen als ze zouden moeten vluchten en ze maakten een tekening met het thema "vlucht en vrijheid".


 

Meer informatie


Neemt u voor meer informatie over de tentoonstelling contact op met Luc Willem, voorzitter van de stichting Variant: lwillem@vwzld.nl

Informatie over exposities in het stadskantoor