2015-10 Hans Oosterom en Jos de Beer

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2015-10 Hans Oosterom en Jos de Beer

2015-10 Hans Oosterom en Jos de Beer

Dit item is verlopen op 02-11-2015.

Het werk van Hans Oosterom

Het kleurrijke en veelal impressionistisch, schilderachtig werk nodigt de kijker uit om de eigen fantasie  te laten gaan, daarbij geholpen door de aardige tekstjes die bij ieder werk hangen.
 

'Basaltblokken'


Het werk van Oosterom is uitnodigend en interessant om naar te kijken. Tegelijkertijd  brengt het mensen in verwarring omdat ze de techniek niet direct kunnen plaatsen; de vaak als aquarel bestempelde beelden van Oosterom zijn ver doorgevoerde bewerkingen van foto’s.

Kunstenaars zijn door de eeuwen heen vaak de voorlopers geweest in het gebruik van nieuwe technieken. De eerste gebruikers van fototoestellen waren bijvoorbeeld de schilders; fotografen bestonden toen nog niet. Het maakte de schilders vrijer om niet altijd op locatie te hoeven schilderen of schetsen. Zij namen foto’s die zij in hun atelier uitwerkten. Oosterom werkt in die traditie, zij het met modernere technieken.

Ook bij hem is wat hij ziet het begin en net als de schilders neemt hij er foto’s van. Een fotograaf dus? Nee, want fotografen streven er meestal naar om het gefotografeerde zo goed mogelijk op “de werkelijkheid” te laten lijken. Oosterom zet de digitale techniek niet in om DE werkelijkheid te benaderen, maar om zijn impressie daarvan weer te geven. En dat levert interessante en fraaie beelden op. In vele kleine stapjes bewerkt hij de fotografische beelden tot zij zijn impressie van plaats en stemming het beste weergeven. Minder kleuren en minder details maken ruimte voor waar het werkelijk over gaat.  Speciaal ontwikkelde pigment inkten en hoogwaardig mat papier maken dat de uitstraling van het afgedrukte werk de stemming ondersteunt.

Oosterom (’45) groeide op in het Rotterdamse Tuindorp Vreewijk. Na omzwervingen in Amsterdam, Parijs en Culemborg is hij zo’n vijf jaar geleden zijn kunstcarrière begonnen in Bruinisse. Daarvoor werkte hij jarenlang in de dagbladwereld en ontwikkelde nieuwe ondernemingen; vanaf 2000 tot zijn pensionering had Hans een praktijk voor psychotherapie.Jos de Beer

Jos de Beer is een beeldend kunstenaar die abstract ruimtelijk werk maakt. Hij is autodidact, maar vormgeving is een rode draad in zijn leven.

Natuurlijke en organische vormen zijn voor hem bronnen van inspiratie. Vanuit een bepaald idee ontwikkelt zich in de loop van het proces een sculptuur die soms mede wordt bepaald door de structuur van de steen. Jos zoekt altijd naar harmonie in de abstracte vormen, wat duidelijk zichtbaar is in zijn sculpturen.  Het werk is herkenbaar en spreekt tot de verbeelding. Toch is geen enkel beeld definieerbaar en zijn geen twee beelden hetzelfde: elk beeld is uniek. 

Jos werkt voornamelijk met steensoorten als albast, serpentijn en speksteen. De organische vormen en het gladde oppervlak nodigen uit om aangeraakt te worden.

 
 

Jos de Beer (‘50) werd geboren in Middelburg; begin jaren tachtig verhuisde hij naar Goeree-Overflakkee. Kunst heeft altijd een belangrijke rol in zijn leven gespeeld. Naast zijn actieve leven in de financiële dienstverlening uitte zijn creatieve inspiratie zich in keramische objecten en fotografie. Sinds vijf jaar kan Jos zich geheel wijden aan beeldhouwtechnieken. Daarin vindt hij zijn passie en kan hij zijn creatieve talenten de ruimte geven.