2013-5 Freedom4all

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2013-5 Freedom4all

2013-5 Freedom4all

Dit item is verlopen op 30-05-2013.

 

 

In mei, maand van de vrijheid, is de reizende tentoonstelling Freedom4all te zien, over het recht op vrijheid en veiligheid. Zes Zeeuwse kunstenaars zijn gekoppeld aan migranten/vluchtelingen en lieten zich inspireren door hun verhaal.

De duo's kunstenaar/migrant zijn:

Paul en Menno de Nooijer ('s-Heer Abtskerke) en Ali (Middelburg - Irak)

Ludmila Kalmaeva (Arnemuiden) en Magdi (Goes - Soedan)

Wido Blokland (Schouwen-Duiveland) en Ully (Zierikzee - Indonesië)

Ans Couwenberg (Vlissingen) en Lucie (Zierikzee -Tsjechië)

Tamara Dees (Zeeuws-Vlaanderen) en Sucdi (Zierikzee - Somalië)

Marcel de Jong (Goes) en Vehbi (Goes - Kosovo)

 

Freedom4all: Ieder mens heeft recht op vrijheid en veiligheid

In deze geglobaliseerde wereld raken steeds meer mensen ontheemd. Werk, de liefde of een studie in het buitenland, mensen hebben verschillende redenen om hun land te verlaten. Vaak is dat echter ook het ontvluchten van conflicten en oorlog. Wereldwijd zijn er naar schatting 36 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en onderdrukking. Migratie is dan ook een mondiaal vraagstuk van aanzienlijke omvang.
SWITCH beoogt met het project Freedom4all het begrip voor de situatie van migranten te vergroten. Het eindeloos wachten op een verblijfsvergunning, misverstanden doordat de taal nog niet goed wordt beheerst, het verwerken van opgelopen trauma’s, het vinden van werk op het eigen niveau, zijn voorbeelden van moeilijkheden die – eenmaal aangekomen in Nederland – overwonnen moeten worden.

De zes Zeeuwse kunstenaars die zijn gekoppeld aan migranten/vluchtelingen en lieten zich inspireren door hun verhaal. Op basis daarvan maakten ze werk. Kunstenaars kunnen het verhaal van de migrant verder brengen: van werkelijkheid naar abstractie, van individueel naar meer universeel. Zo ontstaat ontmoeting en uitwisseling. Kunstenaars zijn vaak in staat om kritisch naar de maatschappij te kijken. En een vrije maatschappij heeft culturele innovatie nodig. Maar kunst is ook een doel op zich, als zingever van ons bestaan.

 Ali en Paul en Menno de Nooijer

 

De tentoonstelling bestaat uit drie zuilen met twaalf zwart/wit portretten door Martijn Doolaard, negen kleurenprints van kunstwerken, informatie over de zes herkomstlanden en ervaringen van de deelnemende migranten.

 

Meer informatie

Imke Elstak, consulent Switch, tel: 0113 250051, email: i.elstak@maakdeswitch.nl

http://www.cbkzeeland.nl/index.cfm?art_id=346

www.maakdeswitch.nl