2013-11 Gerhard de Witte schilderijen

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2013-11 Gerhard de Witte schilderijen

2013-11 Gerhard de Witte schilderijen

Dit item is verlopen op 24-12-2013.

 

 

Gerhard de Witte laat zich graag inspireren door de natuur en directe omgeving. Landschappen, vogels, bloemen vangt hij in acrylverf op canvas. Na ruim vijftig jaar als huisschilder/ondernemer gewerkt te hebben, zet hij zijn schilderstechniek nu kunstzinnig in.

  

 

Gerhard de Witte is geboren in 1935 in 's-Gravenpolder. Zijn leven staat al vanaf zijn twaalfde in het teken van kleur en kleurgebruik. Aanvankelijk is dat op de ambachtsschool en daarna als huisschilder.

 

Door diverse opleidingen in het schildersvak komt hij in contact met technieken die ook in de schilderkunst worden gebruikt, zoals het imiteren van hout- en marmersoorten, vlakversieringen, kleurschetsen van in- en exterieurs van gebouwen enzovoort. Het mengen van kleuren, glaceren, wikkel- en doptechnieken leert hij al in een vroeg stadium, alsmede heraldiek, stijl- en ornamentenleer.

 

 

Na ruim vijftig jaar als huisschilder gewerkt te hebben, komt hierin een wending als hij met pensioen gaat. Er komt tijd en ruimte voor kunstzinnig werk. Het creëren van eigen fantasieën in acrylschilderijen is werkelijkheid geworden.

 

Het plezier waarmee hij schildert is voelbaar. Hij ervaart zelf het schilderen als een rustgevend intermezzo in de beslommeringen van alledag.

 

Natuur

Gerhard de Witte laat zich graag inspireren door de natuur en directe omgeving. Dat levert veelal realistisch werk op, uiteraard met een eigen inbreng van sfeer en persoonlijke beleving. Maar ook elk ander onderwerp maakt kans om geschilderd te worden.

 

Ook het moeilijkste gaat De Witte niet uit de weg: portretten. Familieleden, maar ook bekende persoonlijkheden legt hij vast op doek. En waar het minder trefzeker is, weet hij de kijker altijd nog wel een glimlach te ontlokken van vertedering. Met liefde geschilderd.

 

 

Materiaal en techniek

Alle schilderijen zijn geschilderd met acrylverf op canvas (linnen). Vooraf maakt hij meestal een wassing, dat is het dun opbrengen van verf om de compositie te bepalen. Voor het afwerken gebruikt hij soms 'gel medium';  voor het maken van reliëf. Naast kwasten en penselen in allerlei formaten/diktes gebruikt hij af en toe ook het paletmes voor het opbrengen van verf. Op deze wijze ontstaat eveneens reliëf. Als het schilderij af is, krijgt het als finishing touch een coating (vernislaag).

 

De Witte exposeerde eerder o.a.  in 't Kerkje van Ellesdiek.

Het werk is te koop. Als u belangstelling heeft, kunt u contact opnemen met de schilder.

Gerhard de Witte
Ringbaan-West 20
4461 B Goes
(0113) 215295
gjdewitte@kpnmail.nl