2011-9 D. de Kok

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2011-9 D. de Kok

2011-9 D. de Kok

Dit item is verlopen op 29-11-2011.

BRITISH COUNTRYSIDE

 Aquarellen van Dick de Kok

 

Al meer dan dertig jaar brengen mijn vrouw en ik onze grote vakantie kamperend door in Groot-Brittannië. Onze kinderen hebben voor het eerst “bergen beklommen” en ik heb daar bijna elf jaar getekend en geaquarelleerd.

Engeland is de bakermat van het waterverf-schilderen. Al in de 16e eeuw werd het hele land topografisch vastgelegd met behulp van waterverf tekeningen. Die tekenaars noemden zich geen kunstenaars. Het ging er om dat alles zo precies mogelijk werd weergegeven. En dan niet alleen de vele kastelen, parken en buitenhuizen, maar ook de eigenaren, hun paarden en het personeel. Zo nam het waterverven daar een hoge vlucht.

Pas veel later werd aquarelleren een zelfstandige kunstvorm. Alle bekende Engelse schilders hebben deze techniek beoefend. Heden kunnen we stellen dat negen van de tien amateurschilders daar met waterverf schilderden. Eenmaal tot kunst verheven is het aquarelleren overgewaaid naar het vasteland van Europa.

 

De techniek leent zich er uitstekend voor om “buiten” te werken. En om snel te werken. Het is uitdagend en niet zo moeilijk om als kampeerder ergens “in the middle of nowhere” in de buitenlucht een aquarel op te zetten. Op deze tentoonstelling ziet u enkele resultaten van de laatste jaren. Hopelijk beleeft u aan het kijken ernaar net zoveel plezier als ik had tijdens het maken.

 

Voor een impressie van het werk klik hier 

 

Dick de Kok.

Goes 2011.