2011-6 Nijsse, Thelen en Verkerke

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2011-6 Nijsse, Thelen en Verkerke

2011-6 Nijsse, Thelen en Verkerke

Dit item is verlopen op 29-11-2011.

 

‘Tussen ambacht en passie’

Tentoonstelling werken van drie schilderdecorateurs

 

De tentoonstelling in juni in het stadskantoor van Goes is het vervolg op een eerdere samenwerking tussen Stefan Thelen, Barre Verkerke en Gert-Jan Nijsse. De laatste initieerde het plan om samen met zijn vroegere studenten een gezamenlijk werkstuk te maken voor het Internationaal salon voor decorateurs Een rondreizend gezelschap, waar Nijsse zich in bij de oprichting in 1995 bij aansloot. Dit resulteerde in het beeld wat als Rise and Shine’ genaamd meeging naar Versailles in april 2010. De combinatie van ambachtelijke technieken en moderne materialen maakte het mogelijk om hoge ogen te scoren tijdens de expositie in het gemeenthuis van Versailles. Tussen de 140 werkstukken vanuit zo’n 25 landen. Een opzienbarende binnenkomer in de de gestaag groeiende Salontraditie. Vervolgens was het beeld in oktober 2010 te gast in het Stadskantoor van Goes. Ook daar viel het beeld overwegend positieve en enthousiaste reacties ten deel. Alle drie de decoratieschilders hebben een ambachtelijke schildersachtergrond en zijn door blijven leren in de decoratieve en restauratieve technieken. Ieder kiest hierin een eigen richting en ziet kans om er zijn boterham mee te verdienen. Een reden om de komende tentoonstelling in juni met  tussen Ambacht en Passie ’te betitelen. Overwegend traditionele technieken, met moderne materialen in zijn ‘oude’ jas, toegepast in de restauratie. Maar ook nieuwe innovatieve ideeën, toegepast in de decoratie.  Dat dit in de ogen van verschillende mensen gedeeltelijk kan uitgroeien tot iets wat men als kunst zou kunnen aanmerken, is dus zelf te beoordelen in het Stadskantoor.

 

Gert-Jan Nijsse (1962)

 

Volgde na het halen van zijn meester-diploma op de Nationale schilderschool aanvullende cursussen in Utrecht, maar vooral in Belgie, voor een periode van 10 jaar. Ook ging hij naar Fontys Hogescholen voor een onderwijsbevoegdheid en inmiddels geeft hij 15 jaar les in restauratie- en decoratietechnieken op twee Roc’s in Zeeland en Brabant. Daarnaast geeft hij ook gastlessen in Agen (F), Orlando en Napels(VS). Daarnaast brengt het werk als voorzitter van een landelijke vakjury, uitdagende opdrachten, advisering op vakgebied en het schrijven voor vakbladen nog meer afwisseling in het boeiende docentenvak. Momenteel bereidt hij een Masterclass voor in Frankrijk in Atelier Nadaï, waar mensen uit Amerika, Azië, en Europa belangstelling voor hebben. Er zullen diverse marmersoorten beoefend worden, die ieder hun specifieke technieken vragen. Michel Nadaï gaf zelf al eerder gastlessen in Nederland voor de twee restauratie- en decoratiegroepen die les krijgen van Gert-Jan Nijsse. Nu kunnen verschillende decoratieschilders het twee weken durende programma van Nijsse in Frankrijk volgen

 

  Stefan Thelen (1981)

 

Als leerling begon hij met de schildersopleiding en bleek al snel bijzondere talenten te hebben voor tekenen, figuratief schilderen en ontwerp. Het Grafisch Lyceum in Rotterdam was een logisch vervolg. Zijn aspiraties op schildergebied kwamen pas goed aan bod in dienst van verschillende decoratiebedrijven met werk voor grote themaparken. Hierin kon hij zich door ontwikkelen en wordt hij gevraagd om nieuwe thema’s te bedenken en vorm te geven. Dit ondersteunt tevens zijn werk als beeldend kunstenaar en vindt hij een balans in eigen werk en werken in opdracht. Thelen houdt er van om zowel 2- als 3-dimensionaal te werken. Tijdens tentoonstellingen in binnen- en buitenland toont hij zowel schilderijen als gevarieerde constructies en objecten. In 2010 was hij als veelbelovend jonge kunstenaar te zien op Art Amsterdam, en kort daarna was hij in Barcelona om te exposeren en workshops te doen.

 

 Barre Verkerke (1983)

 

Bekwaamde zich het schildersvak werkend en lerend tegelijk. Alle diploma’s om zich specialist te noemen heeft hij op zak. Als kleine zelfstandige is imiteren, decoreren en restaureren zijn ‘core business’ geworden. Door lang cursussen te volgen in Nederland, België en Frankrijk is het aanbieden en uitvoeren van een breed spectrum aan technieken binnen bereik. Mede hierdoor is hij jaarlijks succesvol op verschillende onderdelen van de Landelijke vakwedstrijd van de Studie Clubs. Spraakmakende projecten in de restauratie, restylen en decoreren voeden zijn passie voor het vak. Hij doet dat met verve.Vorig jaar trad Verkerke toe tot de Internationale Salon van decoratieschilders. In april komt dit gezelschap bijeen in Atlanta (VS), om te exposeren, te demonstreren en vooral uit te wisselen. Hij is volop bezig om nieuwe technieken te ontwikkelen om hout en marmer te imiteren, waarmee hij een natuurlijke diepte brengt in zijn werk. Dit is niet van echt te onderscheiden is en vormt ook de inhoud van zijn expositie in Atlanta.

 

Voor een impressie klik hier