2011-12 / 2012-1 Keramiek Marijke Schoone / Sculpturen Henny Teunissen

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2011-12 / 2012-1 Keramiek Marijke Schoone / Sculpturen Henny Teunissen

2011-12 / 2012-1 Keramiek Marijke Schoone / Sculpturen Henny Teunissen

Dit item is verlopen op 31-01-2012.

Marijke Schoone

 

 

Marijke Schoone is al jong bezig geweest met creatieve activiteiten buiten schooltijd en daarna ook binnen schooltijd, zoals tekenen en schilderen, houtbewerken, werken met klei, werken met papier, sieraden maken, emailleren, breien, kleren naaien. Dit is een deel van haar opvoeding en haar opleiding op de huishoudschool en op de pedagogische academie. Tijdens haar universtaire studie heeft ze leren wolspinnen. In 1977-1978 heeft ze in Amsterdam een cursus kantklossen gevolgd. Ze werkte ook met klei in 1983-1986. Van 1993 tot 2003 heeft zij in Maldegem, in Brugge, en in Almagro/Spanje cursussen kantklossen gevolgd. Op het Kantcentrum in Brugge heeft zij leren ontwerpen en heeft zij de 3 jarige monitrice-opleiding kantwerken gevolgd. Een groot aantal kantwerken zijn ontworpen en gemaakt voor kloosters in België, in Spanje en in Hongarije. Ook heeft zij kantklosles aan kinderen gegeven. Vanaf 2005 tot nu toe, in 2011, werkt ze weer met klei.Ze heeft eerst bijna 3 jaar lessen gevolgd bij Petra Bouman en collega's-keramisten in Goes-Kloetinge.In 2009-2010 is zij lessen en workshops gaan volgen bij Tineke van de Water in Baarland (o.a. Raku), Mariette Mathijsse in Heinkenszand (Afrikaans pottenbakken) en Betsy de Jonge (vouwen met lappen klei).

 

 

Aan het werk in het keramiekatelier van Betsy de Jonge in Heinkenszand

Ook werkt ze regelmatig in haar eigen atelier. Ze beschouwt ontwerpen en werken met klei naast het creatieve proces ook als een vorm van meditatie. In 2010 is zij gaan experimenteren met vormen, met sieraden maken en met het combineren van keramiek met glas en met metaal. Ze ontwerpt ook wandobjecten. In haar keramiek laat zij regelmatig het thema 'Kant' als structuur terugkeren. In het winterseizoen 2010-2011 is zij bezig nieuwe technieken en methoden van werken met klei te leren, zoals werken met de kapseloven en raku-oven en kennismaken met nieuwe soorten en kleuren glazuur en engobes. In 2011-2012 volgt zij lessen bij Betsy de Jonge in Heinkenszand, zoals porcelein gieten.

 

Exposities

1983     Keramiek-expositie op de hobbytentoonstelling in de Haagse Houtrusthallen.2001: Kant-expositie in Eede/Zeeland ten bate van Haagse Zwerfjongeren en het Leger des Heils Den Haag.

2009:   4-5 september: als keramiste deelname aan de Kunstroute De Schakel Goes

2010

·        22 mei deelname aan de WAK-expositie in de Grote Kerk Goes met zelf ontworpen keramiek.

·        van 5 augustus tot 23 september deelname aan de GPE-groepsexpositie in het medisch centrum De Pijlers te Goes

·        van 20 augustus tot 20 augustus deelname aan de GPE- groepsexpositie in de Openbare Bibliotheek te Goes

·        30 augustus2010 19.30 uur opening en dan van 31 augustus tot 5 september 2010 van 13.30 tot 16.30 uur   Keramiek-(verkoop)expositie samen met Cor de Groot uit Kruiningen in de Doopsgezinde Kerk Westwal 41 Goes ten bate van het orgelfonds van de Doopsgezinde Kerk Goes en het Hospice 't Clarahofje te Goes-West.

·        11-12 september en 18-19 september als keramiste deelname aan de kunstroute Goese Polder Expressief in Inloophuis Oase te Goes en in Wijkgebouw De Spinne te Goes

·        14 oktober-16 december verkoopexpositie in de natuurgeneeskundige praktijk te Driewegen/zld

2011

·        van 7 januari tot 3 maart samen met Frida van Overbeeke expositie in Wijkgebouw de Spinne Jozef Lunslaan 7, Goese Polder-Goes in kader van Goese Polder Expressief. Marijke Schoone exposeert wandobjecten.Frida van Overbeeke exposeert schilderijen

·        16 februari-middag lezing met expositie voor de Goese Vrouwensocieteit Fenix, alg.ledenvergadering te Goes-Kloetinge over keramiek een hobby een passie

·        9 april deelname aan de Kunst-en Spelroute in de serviceflat De Schakel te Goes met demonstratie werken met klei en met demonstratie glazuren in eigen atelier-appartement in De Schakel, 's-Gravenpolderseweg 9-f210

·        14 mei deelname aan de Meimarkt in Mary's place/Marystheetuin te Driewegen/Zuid-Beveland, met demonstratie glazuren (samen met Henny Teunissen en anderen)

·        22 augustus-22 oktober samen met Henny Teunissen (beeldhouwwerk) expositie in het Gemeentehuis van de gemeente Kapelle

 

Meer informatie

www.123people.nl   >Marijke Schoone

www.wakzeeland.nl (programma Goes 21 en 22 mei 2010)

www.goesepolderexpressief.nl (deelnemers/keramiek&glas 2010)

Voor contact en verkoop keramiek: 

drs. Marijke P.J. Schoone, tel.06.20692075, e-mail: marijkeschoone@hotmail.com

 

 

Foto gemaakt door Henny Teunissen

                                                                    

 

 

Henny Teunissen

 

Beeldend kunstenaar Henny Teunissen (1950) begon zijn creatieve carrière in 1970 als cursist bij de bekende, inmiddels overleden keramist, Joop de Jonge.

Vanaf 1975 doceerde Henny pottenbakken en keramische vormgeving aan met name dienstplichtigen maar ook beroepsmilitairen en hun gezinsleden in het Creatieve Centrum van de Vliegbasis Volkel.

In 1984 verhuisde Henny met zijn gezin naar Duitsland waar hij tot 1992 werkte bij de NATO AWACS (Airborne Warning And Control System). Door het vele vliegen waarbij hij vaak, soms weken, van huis was, beperkte zijn creatieve activiteiten zich in die periode tot incidenteel lesgeven in creatieve vormgeving bij de Morale and Welfare afdeling op de Vliegbasis Geilenkirchen (Dld.) aan militairen en hun gezinsleden uit elf verschillende NATO landen.

Weer terug in Nederland kreeg hij weer wat meer tijd voor keramische creaties. Na verblijf van een week bij Marte Röling -  een vriendin van Henny - begon hij in 1996 met het maken van metalen sculpturen en werkstukken waarbij hij voornamelijk gebruik maakte van aluminium en roestvrijstaal plaatmateriaal.

  

 

Henny in gesprek met Marte Röling en Adrienne Morriën tijdens een recent bezoek aan Marte.

Links onder in beeld twee beelden van Henny die Marte heeft uitgekozen voor haar privé kunstcollectie.

 

Op zoek naar nieuwe uitdagingen in creatieve vormgeving begon hij in 2006 met beeldhouwen. Autodidactisch verkend hij verschillende soorten steen, hun mogelijkheden en beperkingen. Hoewel hij met realistische vormgeving begon hebben zijn werkstukken van de laatste jaren een steeds meer surrealistisch, abstract en kubistisch karakter. Regelmatig is een deel van Henny’s werk is te zien in galerie ICATCHR van bevriend kunstschilderes Daniëlle Zwartepoorte, aan de Verryn Stuartweg 10a in Goes.

 

Daniëlle en Henny in Art Gallery ICATCHR, Verryn Stuartweg 10a, 4462 GE Goes.

 

Henny is lid van het NABK (Nederlandse Associatie voor Beeldend Kunstenaars). Het werk van zowel Henny als Daniëlle is ook te zien op www.sculpturesbyhenny.nl