2010-9 Rise and Shine

Gemeentearchief
HOME  |  Exposities Stadskantoor  |  Agenda  |  2010-9 Rise and Shine

2010-9 Rise and Shine

Dit item is verlopen op 12-09-2011.

 

Rise and shine’

 

Het Internationaal Salon voor schilderdecorateurs reist inmiddels zo’n 15 jaar de wereld over. Door gemiddeld 150 deelnemers uit ruim 20 landen wordt er informatie uitgewisseld, vriendschappen gesloten en publiek geïnformeerd. Demonstraties, lezingen en bezoeken aan bezienswaardigheden in de organiserende stad maken dit evenement steeds belangrijker. 2010 viel de beurt aan Versailles. Verdeeld over vier dagen kwamen zo’n 5000 belangstellenden op het kleurrijke gezelschap af. Komende jaren zullen Atlanta, Berlijn en Japan aangedaan worden.

 

Gert-Jan Nijsse is vanaf het ontstaan actief lid van deze groep. Met dat men weer nieuw 'bloed' kon gebruiken vroeg hij of Stefan Thelen en Barre Verkerke geïnteresseerd waren om een gezamenlijk werkstuk te maken met als thema 'De Zon'. Een referentie naar Lodewijk de 14e. De drie heren kwamen bij elkaar en het concept was vrij snel gemaakt. Elementen van marmer, hout en goud, als toepasbare decoratieve technieken werden gebundeld in een voorstel om een beeld in te brengen. Dit als variant op de doorgaans opgerolde doeken en panelen die van heinde en ver worden meegebracht. Het voorstel werd door de ‘board’ van organisatoren met open armen ontvangen.  In het gemeentehuis van Versailles had organisator Jean Luc Sablé een prachtige plek gereserveerd in een van de stijlzalen op de verdieping waar de totale expositie werd ingericht. De Goese inbreng viel erg goed. Sommige bezoekers dachten zelfs dat het beeld in eigendom was van de Gemeente, passend in het decor van de lichte, met bladgoud versierde ruimte.

 

Inmiddels heeft het beeld ‘Rise and Shine’ op ‘Art Amsterdam 2010’ gestaan. waar Stefan Thelen als veelbelovende jong kunstenaar was uitgenodigd te exposeren. Zolang het beeld niet verkocht is zal het ingezet worden bij verschillende gelegenheden.

 De gemeente Goes was ook aangenaam verrast door deze ‘stijl van decoratieve kunst’. De drie vaklieden Nijsse, Verkerke en Thelen vinden het van belang dat toegepaste decoratie zijn oorsprong vind in het ambacht. Technieken die men eeuwen terug ontwikkelde en als vakman toepaste, worden nog steeds geleerd en op moderne wijze gebruikt in de restauratie en decoratie. Alle drie hebben hier dan ook op verschillende manieren hun werk in.

  

Gert-Jan Nijsse (1962)

Volgde na het halen van zijn meester-diploma op de Nationale schilderschool aanvullende cursussen in Utrecht, Antwerpen en Oostrozebeke(B) voor een periode van 10 jaar. Inmiddels geeft hij 15 jaar les op twee Roc’s in Zeeland en Brabant. Hij geeft ook gastlessen in Agen (F), Orlando en Napels(VS). Daarnaast brengen het werken aan kleine speciale opdrachten, advisering op vakgebied en schrijven voor vakbladen nog meer afwisseling in het boeiende vak.

 

Stefan Thelen (1981)

Als leerling begon hij met de schildersopleiding en bleek al snel bijzondere talenten te hebben voor tekenen, figuratief schilderen en ontwerp. Het Grafisch Lyceum in Rotterdam was een logisch vervolg. Zijn aspiraties op schildergebied kwamen pas goed aan bod in dienst van verschillende decoratiebedrijven met werk voor grote themaparken. Als beeldend kunstenaar vindt hij een balans in eigen werk en werk in opdracht.

 

Barre Verkerke (1982)

Leerde het schildersvak werkend en lerend tegelijk. Alle diploma’s om zich specialist te noemen heeft hij op zak. Als kleine zelfstandige is decoreren en restaureren zijn ‘core business’ geworden. Door lang cursussen te volgen in Nederland, Belgie en Frankrijk is het aanbieden en uitvoeren van een breed spectrum aan technieken binnen bereik. Spraakmakende projecten in restauratie, restyling en decoratie voeden zijn passie voor het vak. Hij doet dat met verve.

 

Voor een impressie van de werkzaamheden klik hier

 

Gert-Jan Nijsse 2010