Geen rest met kerst!

Ook in 2023 voeren De Zeeuwse gemeenten, die onder de naam O.LA.Z. samenwerken op het gebied van afvalverwerking, campagne. Onder de slogan ‘Geen rest deze kerst’ maken ze de Zeeuwen bewust van het belang van voedselverspilling en goede afvalscheiding. Juist tijdens de feestdagen ziet het O.L.A.Z dat er meer GFT in de rest zit.

GFT

Etensresten die niet meer bruikbaar zijn horen in de groente-, fruit- en tuinafval (GFT) bak. Uit onderzoeken blijkt dat er vaak nog te veel GFT in de grijze bak beland. Ongeveer 65 % van het GFT in de grijze bak is keukenafval met etensresten. Tijdens de feestdagen ligt dat percentage zelfs hoger. Gedacht kan worden aan fruitschillen en groenteafval, botrestjes en visgraten. Dat is zonde en het hoort daar niet thuis. Afval uit de grijze bak wordt verbrand terwijl GFT wordt gecomposteerd waardoor er een nieuwe grondstof, compost voor de tuin ontstaat. Deze compost zorgt voor een beter bodemleven waardoor er gezonde en sterke planten ontstaan. Bovendien willen we naar een samenleving toe waarin we ‘afval’ als grondstof voor nieuwe producten zien. Goed scheiden is daarvoor een voorwaarde.  In de toekomst willen we nog maar een heel klein deel, wat echt niet recyclebaar is, is verbranden. Dat kost minder geld en is ook beter voor het milieu.

Inkopen, hergebruik en juiste bak

Juist met kerst blijkt dat er heel veel eten wordt weggegooid. Daarom roepen de Zeeuwse gemeenten in december op om bewuster in te kopen en met voedsel(resten) om te gaan. Met de campagne ‘Geen rest deze kerst’ willen we laten zien dat het weggooien van etensresten niet nodig is. Meer informatie over deze campagne mét tips: https://www.olazzeeland.nl/kerst.

Dit persbericht is uitgestuurd door het O.L.A.Z en met toestemming overgenomen.