Coronavirus

Op deze pagina leest u alles over het coronavirus.

Voor iedereen met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Dan gaat u minimaal vijf dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten heeft. Het is niet meer nodig om te testen als u geen klachten hebt. En ook niet om bij een positieve zelftest te testen bij de GGD. Het blijft wel mogelijk om bij de GGD langs te gaan.  

Geen thuiswerkadvies

Er is geen thuiswerkadvies meer.  Het kabinet roept werkgevers op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren. 

Mondkapjes

Het is niet meer verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Daar waar het druk is, mag u zelf bepalen of u er eentje draagt of niet. In het vliegtuig en op het vliegveld is het dragen van een mondkapje wel verplicht.

Geen Testen voor Toegang (1G) meer

Testen voor Toegang (1G) geldt ook niet meer voor grotere nachtclubs en grote evenementen (meer dan 500 bezoekers). Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Het advies is wel om de CoronaCheck-app op uw telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel nodig om in te reizen of voor een bezoek aan de horeca of het theater.

Nederland inreizen

Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf woensdag 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar ons landreizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag vijf. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn en voor bepaalde reisdoelen.

Adviezen

Een aantal adviezen helpt nog steeds om een coronabesmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen;
  • Hoest en nies in uw elleboog;
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test;
  • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht;
  • Haal uw vaccinatie, booster- of herhaalprik.

Hiermee beschermt u uzelf, uw familie, vrienden en anderen. En houdt u rekening met de mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze ouder zijn of chronisch ziek.